Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Parmezanul, ingredientul italian care dă savoare salatelor

Parmezanul, ingredientul italian care dă savoare salatelor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 07 Feb 2022

Parmezanul este o brânză de origine italiană, cu o perioadă lungă de maturare şi cu o aromă puternică, cu iz de nuci, care poate fi dulce, sărată și amară în același timp. Se produce anual, de la începutul lunii aprilie până la mijlocul lui noiembrie, iar ingredientul de bază este laptele de vacă. În compoziția parmezanului de găsesc: acid pantotenic, vitaminele B12; D3, PP și A, aminoacizi, biotină, sodiu, zinc, fier, mangan, seleniu, fosfor, cupru și calciu, acizi grași etc.

Specialiştii recomandă introducerea parmezanului în dietă, mai ales în cazuri de anemie, diabet, tuberculoză, cancer. S-a dovedit științific că un consum regulat de parmezan ajută organismul la stimularea peristaltismului, are acțiu­ne antibacteriană, normalizează procesele metabolice, hră­neș­te celulele creierului, ajută la refacerea sistemului nervos, opreș­te dezvoltarea agenților patogeni, întreține funcțiile vizuale, întă­rește sistemul cardiovascular și apa­ratul locomotor, reface flora intes­tinală, ajută la pierderea în greutate.

Parmezanul este indicat de către nutrițio­niști ca gustare persoanelor care doresc să piardă în greutate, deoarece calmează senzaţia de foame pentru mult timp. Produsul este recomandat inclusiv copiilor cu vârsta de peste 3 ani.

Graten de broccoli şi conopidă cu parmezan

Ingrediente: 5-6 buchețele de conopidă, 1 broccoli mic, 2 fire ceapă verde, 2 fire usturoi verde, 1 legătură pătrunjel și 1 legătură mărar, 150 g chedar și parmezan, muguri de pin, 2 ouă, 100 ml lapte, 2 linguri pesmet, 50 g unt, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, condimente după gust. Preparare: Se separă conopida și broccoli în buchețele mici, apoi se curăță ceapa, usturoiul, pătrunjelul și se toacă mărunt. Se pune o tigaie la încins cu două linguri de ulei de măsline, se adaugă ceapa și usturoiul, se amestecă puțin; se adaugă conopida, broccoli și ver­deața tocată mărunt. Se condimentează cu sare și piper, se pun mugurii de pin, se mai lasă pe foc 2 minute, apoi se adaugă ful­gii de chedar și parmezan și se amestecă. Se pregă­tește un vas de copt și se toarnă această compo­ziție, se mai presară fulgi de parmezan pe deasupra şi se introduce la cuptor pentru 30 de minute, la 150 de grade.

Salată de rucola, prosciutto, roşii cherry şi parmezan

Ingrediente: 100 g parmezan ras, 100 g cașcaval ras, 150 g prosciutto, 100 g roșii cherry, 50 g nuci, 1 caserolă rucola, 4 linguri ulei de măsline, 1 linguriță miere, 1 linguriță muș­tar, 1 lămâie, 1 lingură oțet, sare, piper. Preparare: Se spală și se usucă rucola și roșiile cherry. Pentru dressing, se stoarce lămâia, se dizolvă mierea şi sarea în zeama de lămâie şi se amestecă foarte bine, se adaugă muștarul și oțetul, apoi treptat uleiul de măs­line şi se amestecă bine până se omogenizează. Într-un bol se pun rucola, roșiile cherry tăiate jumătăți, feliile de prosciutto, nucile tăiate și apoi dressingul. Se asezonează cu sare și piper și se presară parmezan și cașcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   Rețete