Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Parmezanul, ingredientul italian care dă savoare salatelor
Parmezanul este o brânză de origine italiană, cu o perioadă lungă de maturare şi cu o aromă puternică, cu iz de nuci, care poate fi dulce, sărată și amară în același timp. Se produce anual, de la începutul lunii aprilie până la mijlocul lui noiembrie, iar ingredientul de bază este laptele de vacă. În compoziția parmezanului de găsesc: acid pantotenic, vitaminele B12; D3, PP și A, aminoacizi, biotină, sodiu, zinc, fier, mangan, seleniu, fosfor, cupru și calciu, acizi grași etc.
Specialiştii recomandă introducerea parmezanului în dietă, mai ales în cazuri de anemie, diabet, tuberculoză, cancer. S-a dovedit științific că un consum regulat de parmezan ajută organismul la stimularea peristaltismului, are acțiune antibacteriană, normalizează procesele metabolice, hrănește celulele creierului, ajută la refacerea sistemului nervos, oprește dezvoltarea agenților patogeni, întreține funcțiile vizuale, întărește sistemul cardiovascular și aparatul locomotor, reface flora intestinală, ajută la pierderea în greutate.
Parmezanul este indicat de către nutriționiști ca gustare persoanelor care doresc să piardă în greutate, deoarece calmează senzaţia de foame pentru mult timp. Produsul este recomandat inclusiv copiilor cu vârsta de peste 3 ani.
Graten de broccoli şi conopidă cu parmezan
Ingrediente: 5-6 buchețele de conopidă, 1 broccoli mic, 2 fire ceapă verde, 2 fire usturoi verde, 1 legătură pătrunjel și 1 legătură mărar, 150 g chedar și parmezan, muguri de pin, 2 ouă, 100 ml lapte, 2 linguri pesmet, 50 g unt, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, condimente după gust. Preparare: Se separă conopida și broccoli în buchețele mici, apoi se curăță ceapa, usturoiul, pătrunjelul și se toacă mărunt. Se pune o tigaie la încins cu două linguri de ulei de măsline, se adaugă ceapa și usturoiul, se amestecă puțin; se adaugă conopida, broccoli și verdeața tocată mărunt. Se condimentează cu sare și piper, se pun mugurii de pin, se mai lasă pe foc 2 minute, apoi se adaugă fulgii de chedar și parmezan și se amestecă. Se pregătește un vas de copt și se toarnă această compoziție, se mai presară fulgi de parmezan pe deasupra şi se introduce la cuptor pentru 30 de minute, la 150 de grade.
Salată de rucola, prosciutto, roşii cherry şi parmezan
Ingrediente: 100 g parmezan ras, 100 g cașcaval ras, 150 g prosciutto, 100 g roșii cherry, 50 g nuci, 1 caserolă rucola, 4 linguri ulei de măsline, 1 linguriță miere, 1 linguriță muștar, 1 lămâie, 1 lingură oțet, sare, piper. Preparare: Se spală și se usucă rucola și roșiile cherry. Pentru dressing, se stoarce lămâia, se dizolvă mierea şi sarea în zeama de lămâie şi se amestecă foarte bine, se adaugă muștarul și oțetul, apoi treptat uleiul de măsline şi se amestecă bine până se omogenizează. Într-un bol se pun rucola, roșiile cherry tăiate jumătăți, feliile de prosciutto, nucile tăiate și apoi dressingul. Se asezonează cu sare și piper și se presară parmezan și cașcaval ras deasupra.