Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Peşte avat în două preparate simple

Peşte avat în două preparate simple

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Stavrofora Ecaterina Vicleanu - 19 Mai 2025

Avatul este un pește de apă dulce, care trăieşte şi în Dunăre. Ca în cazul multor sortimente de peşte, consumul de avat este benefic sănătăţii organismului, putând preveni diverse afecţiuni precum osteoporoza, Alzheimer, infla­mațiile etc. Avatul poate fi preparat în diferite moduri: fiert, prăjit, pe grătar, la cuptor. De asemenea, poate fi utilizat în ciorbe, supe etc.

Rețete

Marinată de avat

Ingrediente: 1 pește de 2-3 kg, curățat și tăiat rondele, 700 ml apă rece, 300 ml oțet, 1 lingură sare mare, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingură piper boabe, 6-7 foi de dafin, 3 cepe albe, tăiate julien, 2-3 morcovi, tăiați rondele. Preparare: Se pun bucățile de pește într-un vas și se adaugă sarea, ceapa și morcovul şi se lasă apoi la rece pentru cca 30 de minute. Se pune apa la fiert împreună cu oțetul, uleiul și mirodeniile, se fierbe cca 7-8 minute, după care se lasă la răcit; se toarnă apoi peste bucățile de pește până se încorporează toate ingredientele. Amestecul obținut se pune în borcane închise ermetic şi se lasă la macerat 6-7 zile. Se depozitează apoi borcanele la frigider. Poate fi servit ca aperitiv.

Avat la cuptor cu unt

Ingrediente: 2 kg avat proaspăt, tăiat porții, 150 g unt la temperatura camerei, 100 ml ulei de măsline, 2-3 lămâi, 2 linguri de usturoi pisat, sare și piper după gust, 1 linguriță boia afumată. Preparare: Se pun bucățile de pește într-o tavă de cuptor şi se masează fiecare porție cu un amestec alcătuit din piper, zeama de la o lămâie, boia afumată, sare și usturoi; se lasă cca 15 minute să se întrepătrundă condimentele, după care se unge fiecare porție de pește cu unt și se dă la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. Poate fi servit cu diverse garnituri sau salate. Deoarece se folosește unt în preparare, este indicat să fie consumat cald, asezonat cu bucăți de lămâie. 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   rețete cu pește