La prima vedere, nu pare ceva anormal dacă odată cu înaintarea în vârstă ne slăbește auzul. Totuși, nu ar trebui să neglijăm această problemă, mai ales dacă observăm că ea se accelerează, deoarece ar
Peşte avat în două preparate simple
Avatul este un pește de apă dulce, care trăieşte şi în Dunăre. Ca în cazul multor sortimente de peşte, consumul de avat este benefic sănătăţii organismului, putând preveni diverse afecţiuni precum osteoporoza, Alzheimer, inflamațiile etc. Avatul poate fi preparat în diferite moduri: fiert, prăjit, pe grătar, la cuptor. De asemenea, poate fi utilizat în ciorbe, supe etc.
Rețete
Marinată de avat
Ingrediente: 1 pește de 2-3 kg, curățat și tăiat rondele, 700 ml apă rece, 300 ml oțet, 1 lingură sare mare, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingură piper boabe, 6-7 foi de dafin, 3 cepe albe, tăiate julien, 2-3 morcovi, tăiați rondele. Preparare: Se pun bucățile de pește într-un vas și se adaugă sarea, ceapa și morcovul şi se lasă apoi la rece pentru cca 30 de minute. Se pune apa la fiert împreună cu oțetul, uleiul și mirodeniile, se fierbe cca 7-8 minute, după care se lasă la răcit; se toarnă apoi peste bucățile de pește până se încorporează toate ingredientele. Amestecul obținut se pune în borcane închise ermetic şi se lasă la macerat 6-7 zile. Se depozitează apoi borcanele la frigider. Poate fi servit ca aperitiv.
Avat la cuptor cu unt
Ingrediente: 2 kg avat proaspăt, tăiat porții, 150 g unt la temperatura camerei, 100 ml ulei de măsline, 2-3 lămâi, 2 linguri de usturoi pisat, sare și piper după gust, 1 linguriță boia afumată. Preparare: Se pun bucățile de pește într-o tavă de cuptor şi se masează fiecare porție cu un amestec alcătuit din piper, zeama de la o lămâie, boia afumată, sare și usturoi; se lasă cca 15 minute să se întrepătrundă condimentele, după care se unge fiecare porție de pește cu unt și se dă la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. Poate fi servit cu diverse garnituri sau salate. Deoarece se folosește unt în preparare, este indicat să fie consumat cald, asezonat cu bucăți de lămâie.