Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizată de concentrații crescute ale nivelului de glucoză în sânge ca rezultat al unor defecte de secreție și/sau acțiune a insulinei. Nivelul de glucoză din sânge se numește glicemie, valorile fiziologice normale ale acesteia fiind cuprinse între 70 și 99 mg/dL sânge. Valorile cuprinse între 100 și 125 mg/dL sunt catalogate drept hiperglicemie și constituie un semn de prediabet.
Preparate cu peşte Tilapia
Conform tradiției, cei cinci pești biblici, pe care i-a înmulțit Mântuitorul și a săturat cu ei 5.000 de oameni, aparțineau acestei familii de pește, tilapia, supranumit și peștele Sfântului Apostol Petru. Tilapia se aseamănă la gust cu carnea de pui, de aceea este mai ușor tolerată de către copii sau de către persoanele care nu suportă mirosul de pește. Tilapia se poate găti în mai multe moduri, la cuptor, prăjit, copt pe jar, înăbușit, sotat, la aburi, marinat.
Rețete
Tilapia cu legume la cuptor
Ingrediente: 4 fileuri de pește tilapia, 7-8 roșii mici tăiate pe jumătate, 2-3 linguri de ulei de măsline, 2 cepe potrivite tăiate julien, 150 ml vin alb, oregano, sare și piper după gust.
Preparare: Într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, se pun fileurile de pește condimentate în prealabil, apoi se adaugă legumele, se stropește cu ulei de măsline, se adaugă vinul şi se introduce tava în cuptor, la 150 de grade, timp de 40-45 de minute sau până se rumenește. Pentru că acest pește este foarte fraged, nu se întoarce în tavă. Se servește ca atare sau cu diverse garnituri.
Supă de Tilapia cu roşii
Ingrediente: 3 fileuri de tilapia tăiate cuburi, 2-3 linguri de ulei de măsline, 1 ceapă potrivită, 2-3 căței de usturoi, 1 morcov, o bucată potrivită de țelină, 2-3 l de apă sau zeamă de pește, 1 ardei gras roșu, 4-5 roșii mari depelate, 200 ml vin alb, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust, 1 crenguță de busuioc și cimbru, zeama de la o lămâie.
Preparare: Se toacă legumele grosier și se pun la călit într-o tigaie cu uleiul de măsline pentru 4-5 minute, până se înmoaie, apoi se pune apa și se lasă să fiarbă la foc potrivit; se adaugă busuiocul și cimbrul, iar după ce au fiert legumele, se scot crenguțele din oală. Se scurg legumele de zeamă și se lasă la răcit. În zeama care a rezultat de la legume, se fierb cuburile de pește, se asezonează cu sare și piper, se adaugă vinul și zeama de lămâie și se lasă să fiarbă la foc mic. Într-un blender, se pasează legumele și se adaugă amestecul de legume peste bucățile de pește; se mai dă un clocot, apoi se oprește focul. Se servește cu pătrunjel verde tocat.