Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Preparate simple şi gustoase cu ton
Tonul este un pește de apă sărată, cunoscut sub denumirea științifică de Thunnini, și face parte din familia macroului. Este bogat în seleniu, prezent sub formă de selenoneine, o formă mai puternică de antioxidanți care protejează tonul de radicalii liberi și scade influența mercurului existent în organismul lui.
Tonul este o sursă bogată de vitamine și minerale, precum complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B3, B12), vitamina D, proteine, fosfor, iod, potasiu, magneziu, Omega 3, Omega 6. Un consum echilibrat de ton poate ajuta la menţinerea sănătăţii organismului şi în diete în cazul unor boli cronice. În bucătărie, în special în cea mediteraneeană, tonul poate fi preparat în diverse moduri: la cuptor, adăugat în salate şi sosuri, crud (tartar) etc.
Rețete
Ton în stil sicilian
Ingrediente: 2-3 bucăți de ton proaspăt, 2 cepe potrivite tăiate mărunt, 5-6 căței de usturoi, 60 ml ulei de măsline, 6 roșii mari, 150 ml vin alb sec, 1 lingură ardei iute tocat, mentă, busuioc, cimbru, sare, piper negru măcinat, lămâie pentru servit. Preparare: Se pune ceapa la călit într-o tigaie mare în ulei de măsline, la foc potrivit, până se înmoaie, apoi se adaugă roșiile decojite și tăiate mărunt, vinul și ardeiul iute tocat și se lasă să fiarbă la foc mic 8-10 minute, timp în care se amestecă din când în când. Se presară busuiocul, cimbrul și menta, apoi se pune tonul asezonat mai înainte cu sare și piper, peste sosul de roșii; se acoperă cu capac și se lasă 5-6 minute la foc mic; se întoarce apoi tonul pe cealaltă parte și se mai lasă să fiarbă fără capac timp de 10-15 minute. Se servește cu lămâie.
Ton în sos de smântână
Ingrediente: 3-4 bucăți de ton proaspăt, 4-5 linguri ulei, 1 ceapă mare albă tocată, 9-10 bucăți de roșii uscate în ulei, 300 ml smântână de gătit, 4-5 căței de usturoi tocați mărunt, sare și piper după gust. Preparare: Se unge tonul cu puțin ulei, sare și piper și se lasă la marinat circa 15 minute, apoi se pune o lingură de ulei la încins și se prăjesc bucățile de ton, câte două minute pe o parte și pe alta; se scoate tonul din tigaie și se lasă deoparte. Ceapa se pune la călit cu 2-3 linguri de ulei de măsline pentru 5-6 minute, apoi se adaugă smântâna lichidă, roșiile uscate, usturoiul tocat mărunt și bucățile de ton. Se mai lasă să fiarbă încă 6-7 minute la foc mic, se potrivește de sare și piper și se poate servi ca atare sau cu diverse garnituri.