Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Decoctul din mere reglează digestia
Petronela C., jud. Galaţi: "Aş dori să ştiu dacă mărul poate fi utilizat în terapia medicală şi în ce boli este recomandat. Vă mulţumesc".
Prof. Constantin Milică: Iată sub ce forme poate fi utilizat mărul în terapia medicală: - fructe proaspete cu consum de 500-1.000 g pe zi, repartizate în 5 porţii, prin cure de durată, cu rol în gripe prelungite, catar pulmonar, răceli, tuse, amigdalite, reumatism, gută, litiază urică, insomnii, diaree la copii, astenie şi anemie; - fructe rase, consumate câte 2-3 pe zi sau amestecate cu nuci, brânză de vaci şi miere de albine, au efecte în litiaze (biliară şi renală) şi astenie; după o cură de 48 ore se mănâncă pesmeţi, pâine prăjită şi brânză de vaci; - mere coapte (câte 2-3 pe zi), pentru stimularea activităţii creierului prin creşterea conţinutului de fosfor; - mere coapte şi umplute cu unt, zahăr şi scorţişoară, care se servesc calde, având efecte în tratarea diabetului infantil, a constipaţiei şi a intestinelor leneşe; - decoct din fructe proaspete (2-3 mere necurăţate şi tăiate felii) sau din fructe uscate, bine mărunţite (5 linguri fierte 10 minute într-un litru de apă), din care se beau 3-4 căni pe zi, cu efecte în afecţiuni intestinale, reglarea digestiei, bronşite, reumatism, fluidizarea sângelui şi stimularea funcţiei creierului; - infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apă rece) se lasă acoperit timp de 12 ore şi se beau trei căni pe zi, cu efecte în reumatism, gută, oligurie, catar bronşic, tuse, răceli, amigdalite; - suc de mere, consumat în doze de 50 ml de 2-3 ori pe zi, în cure de primăvară şi toamnă sau timp de două săptămâni consecutiv, cu acţiuni benefice în gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantilă, astenie, anemie şi insuficienţă renală; - sirop din suc de mere amestecat, în părţi egale, cu zahăr; se fierbe la foc domol până se ajunge la consistenţa siropoasă şi se consumă câte două linguri înainte de fiecare masă, pentru a combate afecţiunile respiratorii şi litiazele (biliare şi renale); - orez fiert cu mere curăţate, consumat zilnic, câte 250-300 g, pentru a preveni infarctul miocardic şi alte afecţiuni cardiovasculare.