Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Nu consumaţi multă apă, dacă suferiţi de ascită

Răspundem cititorilor: Nu consumaţi multă apă, dacă suferiţi de ascită

Data: 24 Ianuarie 2011

Irina H., Buzău: "Ce regim alimentar este indicat bolnavilor de ascită?"

Prof. Constantin Milică
: Bolnavii de ascită trebuie să ţină seama de necesitatea unei terapii energice, bine controlate, în funcţie de formele clinice ale bolii şi de complicaţiile apărute. În timpul crizelor de ascită cirotică se începe cu câteva zile de repaus alimentar, restricţie de sare, consumând numai lichide: sucuri din legume proaspete (morcov, sfeclă roşie, varză, ţelină, pătrunjel rădăcini, tomate şi ridichi negre necurăţate de coajă şi rase fin în piure de cartofi), sucuri şi compoturi din fructe, precum şi ceaiuri medicinale diuretice.

Treptat vor intra în alimentaţie produse lactate (lapte dulce, iaurt, brânză de vaci, caş dulce, urdă, telemea), grâu şi orz germinat, pâine veche de o zi, paste făinoase, rasol din carne slabă de vită, pasăre şi peşte alb, untdelemn crud, margarină şi condimente aromate (mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru, dafin), pentru a stimula apetitul în cazul dietei hiposodate.

Foarte bune efecte are supa preparată dintr-o ceapă fiartă în lapte, consumată zilnic la masa de amiază. Dimineaţa şi seara este recomandat sucul de ceapă (un păhărel într-o cană cu lapte dulce, cald şi îndulcit cu miere), din care se ia câte o lingură, cu acţiune diuretică în ascită. La persoanele care suportă usturoiul este indicat să se consume zilnic minimum 2-3 căţei sau suc obţinut prin stoarcerea a 3 căpăţâni, care se bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, fără a mânca nimic până la ora prânzului.

Salatele consumate zilnic trebuie să conţină varză crudă, lăctucă, pătrunjel, mărar, spanac, năsturel.

Timp de două luni se va face o cură cu fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, prune, gutui, pepeni verzi, căpşuni, agrişe, afine, fragi, coacăze negre şi roşii, lămâi, portocale), cu efecte de mărire a diurezei, creşterea rezervei de glicogen a ficatului şi îmbunătăţirea funcţiei de dezintoxicare. Cura de struguri, consumaţi dimineaţa pe nemâncate, la ora 11:00, şi seara, la ora 17:00, s-a dovedit foarte eficientă în combaterea ascitei declanşată în urma unei hepatite.

Datorită acumulării de lichide în corp, se impune diminuarea consumului zilnic de apă, concomitent cu respectarea dietei hiposodice.