Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Preparatele din castane sunt indicate în afecţiunile venelor
Monica S., jud. Neamţ: "Aş dori să ştiu în ce afecţiuni sunt recomandate preparatele naturiste din castane. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Castanele decojite, uscate şi măcinate ascund nebănuite calităţi vindecătoare, prezentând proprietăţi antiinflamatoare, vasodilatatoare, flebotonice, antiedematoase, anticoagulante şi fluidizante sanguin, decongestive, hemostatice şi antiexudative venoase. Aceste proprietăţi sunt datorate, în principal, conţinutului în escină, cumarine şi flavonoide. Preparatele din castane acţionează cu efecte directe în afecţiuni venoase şi la întărirea pereţilor vaselor capilare fragile. Cercetătorii francezi au demonstrat că escina pură acţionează împotriva edemelor şi a inflamaţiilor, intensifică fluxul sanguin prin artere şi vene, măreşte rezistenţa la presiune a vaselor de sânge şi scade permeabilitatea capilară. În plus, escina ameliorează crizele reumatice şi durerile sciatice, spondiloza şi hernia de disc. Un efect aparte s-a constatat în protejarea organismului împotriva acţiunii radicalilor liberi, implicaţi în bolile canceroase şi cardiace. Prin aceste acţiuni, preparatele din castane sălbatice constituie remedii eficiente de prevenire şi combatere a multor afecţiuni, cum sunt: varicele, flebitele, trombozele, ulcerele varicoase la picioare, crampele dureroase, insuficienţa venoasă şi limfatică şi hemoroizii. De asemenea, cresc tonusul capilarelor fragile şi contribuie la vindecarea hematoamelor, a vânătăilor şi a luxaţiilor. Efectele escinei sunt amplificate în cazul asocierii cu vitamine din complexul B. În afecţiunile bucale au efecte bune în afte şi ulceraţii la nivelul mucoaselor gurii. Acţiuni similare se constată atât în tratamentele cu escină pură, cât şi cu extracte alcoolice din miezul măcinat al castanelor. Analizele au arătat că extractele alcoolice conţin atât escină, cât şi unii compuşi flavonici, care măresc solubilitatea escinei şi capacitatea de absorbţie a acesteia.