Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspunsuri duhovniceşti: Mugurii de mesteacăn au efect antibiotic
Gheorghe P., Tulcea: "Aş dori să publicaţi câteva recomandări privind utilizarea preparatelor din mesteacăn în tratamentele naturiste. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Frunzele de mesteacăn au efecte diuretice şi depurative, acţionând prin eliminarea excesului hidric şi a toxinelor din corp, stimulând schimburile de substanţe organice. Se folosesc sub diferite forme: - infuzie din 10 g frunze tinere uscate la 250 ml apă clocotită; se infuzează două ore în vas acoperit şi se bea, pe parcursul zilei, în porţiuni mici, urmate de puţină apă; - infuzie concentrată din 20 g frunze tinere uscate la 200 ml apă în clocot, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu când infuzia a scăzut la temperatura de 400C; se infuzează 6 ore şi se beau 2-3 ceşti pe parcursul zilei, la intervale de 4 ore, cu efecte diuretice în edeme renale şi cardiace şi pentru eliminarea toxinelor şi a acidului uric; - infuzie din amestec de frunze de mesteacăn, coada-calului şi boabe de ienupăr (în părţi egale) din care se ia o lingură cu vârf la 250 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute şi se beau 4 căni pe zi, cu efecte multiple; - infuzie din amestec format din frunze de mesteacăn (3 părţi), frunze de melisa (două părţi), seminţe pisate de fenicul (două părţi), fructe uscate de măceş (o parte), flori de soc (o parte) şi herba de trei-fraţi-pătaţi (o parte). Se ia o linguriţă amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau câte trei căni pe zi timp de 4-6 săptămâni, cu efecte de purificare şi detoxifiere a organismului. Scoarţa de mesteacăn este bogată în acid betulinic şi salicilaţi, cu proprietăţi antivirale. Decoctul dintr-o linguriţă scoarţă uscată şi măcinată la 200 ml apă rece; se fierbe 5 minute şi se beau câte două căni pe zi, înainte de mesele principale, mai ales de către bolnavii cu friguri intermitente şi frisoane; Decoctul din 100-120 g muguri uscaţi de mesteacăn are efecte antibiotice: se fierb mugurii în 750 ml apă, până scade lichidul la 500 ml; se adaugă 1 g bicarbonat de sodiu, se strecoară şi se bea întreaga cantitate, fracţionată în cursul zilei.