Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Reţeta de post: Crap cu sos
Ingrediente:
- un crap mare,
- un pahar cu vin alb sec,
- un pahar mic cu ulei de măsline,
- o lămâie mare,
- o lingură de pastă de roşii,
- 5-6 căţei de usturoi,
- sare,
- o linguriţă cu piper boabe,
- pătrunjel verde.
Crapul se curăţă foarte bine de solzi şi măruntaie şi se spală repede sub jet de apă rece. Se dă apoi cu sare şi piper. Se crestează fileuri şi se aşază într-o tavă termorezistentă. Se împănează apoi cu felii de usturoi tăiate fin şi boabe de piper. Peste crapul astfel împănat se adaugă pasta de tomate dezlegată cu apă şi ulei. Se acoperă peştele cu felii subţiri de lămâie. Tava se dă la cuptorul cu foc potrivit. Când se constată că peştele este pe jumătate pătruns, se toarnă vinul şi se continuă fierberea. Se serveşte pe un platou cald. Se decorează cu pătrunjel verde tocat fin. Sosul de vin din tavă se serveşte alături, în sosieră, după ce a fost trecut printr-o strecurătoare fină. Este preferabil să se servească alături de o mămăliguţă fierbinte.