Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Un medicament din arsenalul toamnei: morcovul

Un medicament din arsenalul toamnei: morcovul

Data: 21 Octombrie 2012

Astăzi vă prezentăm câteva metode de preparare şi utilizare a morcovului în fitoterapie.

Sucul de morcov: se obţine din morcovi proaspeţi, storşi la mixer, fiind cea mai bogată sursă de vitamine naturale şi săruri minerale. Se consumă suc concentrat sau diluat cu apă (câte 100-300 ml pe zi), de preferat dimineaţa, pe stomacul gol, cu efecte excelente în mineralizarea organismului, mărirea imunităţii naturale şi a rezistenţei la infecţii. Este recomandat persoanelor anemice, extenuate, obosite, convalescente, bătrânilor, femeilor gravide, sugarilor cu diaree şi copiilor cu tulburări de creştere. Luând câte 100 g pe zi timp de 3 săptămâni are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniază. În timpul repausului alimentar, doza zilnică poate creşte la un litru de suc, având bune calităţi în tratarea bolilor de piept şi rinichi, în mărirea acuităţii vizuale, în refacerea ficatului după hepatită, ciroză şi ascită şi în mărirea secreţiei biliare. Amestecând 100 ml suc cu 100 g miere se obţine un remediu excelent cu acţiuni antiseptice, hrănitoare şi cicatrizante în vindecarea rănilor, eczemelor, infecţiilor externe, afecţiunilor bucale şi leziunilor mucoaselor. Se foloseşte sub formă de gargare (de 2-3 ori pe zi timp de 3-4 minute) sau se aplică comprese şi badijonări în impetigo şi pe tenuri obosite şi ridate cărora le dă supleţea şi prospeţimea pielii, întârziind apariţia ridurilor. Frecvent se consumă amestecat cu suc de ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel rădăcini, lămâie, ridichi, andive, varză. Amestecul dintre 300 ml suc de morcovi şi 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul şi diferite afecţiuni ale aparatului digestiv (colite, constipaţie, gastrită hiperacidă), pneumonie şi bronşite, diverse afecţiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoză). Sucul se morcov se mai poate amesteca cu miere de albine sau cu felii de lămâie, este un excelent remediu contra afecţiunilor de gât şi a pierderilor de energie (se bea câte o cană dimineaţa sau înainte de mese).

Supa de morcov se prepară din 500 g felii fine din rădăcini fierte de două ori într-un litru de apă; se strecoară, se pasează şi se dă contra diareei la copii şi sugari, înlocuind laptele din biberon. După încetarea diareei se reia alimentaţia lactată. La adulţi supa de morcov se recomandă în caz de anemie, convalescenţă, hepatite, constipaţie şi la persoane cu oboseală cronică. O supă groasă, preparată din 2-3 felii de pâine, 1 kg morcov care se fierb în 2 litri apă, se consumă în 2-3 reprize cu bune efecte în urticarie.

Siropul de morcov se prepară din o parte suc de morcov, două părţi apă şi 4 părţi zahăr, din care se consumă zilnic câte 50-100 g în afecţiuni hepatobiliare.