Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Vitamina C, o vitamină antioxidantă

Vitamina C, o vitamină antioxidantă

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 25 Iulie 2011

Vitamina C (acidul ascorbic) este vitamina hidrosolubilă de o importanţă capitală pentru organismul uman, datorită proprietăţilor antioxidante, antiinfecţioase, antihemoragice, antitoxice şi antianemice.

Această vitamină are un important rol de întărire a sistemului imunitar împotriva agenţilor cancerigeni, în distrugerea toxinelor din corp şi în combaterea afecţiunilor virale, a stărilor gripale şi a agresiunii bacteriene.

În afecţiunile cardiovasculare ameliorează maladiile coronariene prin revigorarea vaselor sanguine, iar prin curăţirea colesterolului din interiorul vaselor previne tensiunea arterială şi ateroscleroza. În plus, contribuie la producerea globulelor roşii şi a hemoglobinei la nivelul măduvei oaselor. Această acţiune este urmarea capacităţii de legare a fierului, prezent în tractul intestinal prin alimentaţie.

Prin acţiunea antihistaminică, acidul ascorbic este eficient în tratarea alergiilor şi în reducerea crizelor de astm bronşic şi emfizem pulmonar, mai ales la fumători.

Un rol important este legat de refacerea discurilor vertebrale, a tendoanelor şi ligamentelor, asigurând formarea şi sănătatea oaselor, a dinţilor şi a ţesuturilor la persoane care au suferit diferite răniri şi contuzii la nivelul sistemului osos, al gingiilor şi al muşchilor.

În combinaţie cu vitamina A previne opacizarea cristalinului care provoacă cataracta şi opreşte procesul de degenerescenţă maculară retiniană.

La persoanele cu activitate fizică şi intelectuală foarte intensă, vitamina C contribuie la înlăturarea stărilor de oboseală, stres, anxietate şi depresie psihică, exercitând rolul de tonifiant al funcţiilor vitale.

Doza zilnică recomandată în perioade mai lungi este de 60-100 mg acid ascorbic la persoane adulte, 30-50 mg la copii şi 20-30 mg la bebeluşii sub 6 luni.

Trebuie să amintim că organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza necesarul de acid ascorbic şi de aceea se va procura prin alimente sau suplimente externe. În plus, vitamina C este foarte sensibilă la temperaturi ridicate şi se distruge uşor în timpul preparării alimentelor la foc.

Sursele naturale de vitamină C sunt atât vegetale, cât şi animale.

- sursele vegetale se găsesc mai ales în legume proaspete ca: ardei graşi (verzi, galbeni şi roşii), varză crudă (albă şi roşie), broccoli, conopidă, gulii, spanac, salată verde, ştevie, pătrunjel, mărar, tomate, tarhon, cartofi, unele soiuri de ridichi, hrean, muştar şi mazăre verde.

În fructe conţinutul cel mai ridicat se găseşte în citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi), apoi în cătină albă, coacăze (negre şi roşii), zmeură, căpşuni, fragi, mure, coarne, măceşe, afine, agrişe, kiwi, papaya şi pepene galben. În doze ceva mai reduse se găseşte în mere, pere, caise, struguri, banane şi stafide negre.

- sursele animale sunt: ficat, rinichi, creier, inimă şi lapte.

Este adevărat că din aceste surse, vitamina C este distrusă prin fierbere, conservare sau expunere la lumină şi de aceea se recomandă consumul în stare proaspătă sau după păstrare prin congelare.