Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Teologie și spiritualitate Evanghelia zilei Reţeta zilei: Tort cu iaurt şi căpşuni

Reţeta zilei: Tort cu iaurt şi căpşuni

Un articol de: Iuliana Niţă - 29 Iunie 2009

Ingrediente pentru aluat: 400 gr. făină, 6 gălbenuşuri, 2 albuşuri, 150 gr. zahăr, 1 plic praf de copt, 150 gr. iaurt simplu, 100 gr unt.

Ingrediente pentru spumă: 4 albuşuri, 5 linguri zahăr pudră, 400 gr. căpşuni, 5 linguri gem căpşuni.

Preparare:

1. Albuşurile se bat spumă la mixer şi se răstoarnă conţinutul într-o farfurioară. Apoi, în mixer se amestecă untul cu gălbenuşurile până se obţine o cremă densă, consistentă. Se adaugă cele 2 albuşuri bătute spumă, iaurtul, iar apoi făina amestecată cu praful de copt.

2. Aluatul se întinde într-o formă rotundă de tort, tapetată cu folie de aluminiu. Se ţine prăjitura la cuptor, la foc potrivit, 30-35 de minute.

3. Cât aluatul este la cuptor, se pregăteşte crema: cele 4 albuşuri se bat spumă la mixer cu zahărul pudră.

4. Când aluatul este gata, se scoate din cuptor, se lasă puţin să se răcească, apoi se unge blatul de sus cu un strat de gem de căpşuni, se aşază compoziţia de albuşuri spumă, se nivelează bine şi se pune din nou la cuptor pentru 10-15 minute, cât să se întărească albuşul. Se scoate tortul din cuptor, se îndepărtează cu grijă folia de aluminiu, se lasă să se răcească şi se ornează cu bucăţi de căpşuni tăiate.

Despre iaurt. Ştiaţi că…

- se crede că iaurtul a fost preparat prima dată de popoarele din Orientul Mijlociu acum mai bine de 4.000 de ani, ca o metodă de a păstra laptele?

- cuvântul „iaurt“ este de origine turcă şi provine de la cuvântul aramaic „lebeny“ care înseamnă „viaţă“?

- iaurtul cu gem de fructe a fost inventat în 1933, în Praga?

- în India se prepară un iaurt tradiţional din lapte de bivoliţă, care este fermentat în tulpini de bambus? Însă, mai există un tip de iaurt dulce, care se amestecă cu şofran, cardamom sau nucşoară, miere şi, câteodată, cu fructe de mango sau ananas.

- în ţări ca Iordania, Turcia sau Liban, iaurtul se amestecă cu sare, iar băutura obţinută „kefir“ ţine de sete în timpul căldurilor foarte mari?

- în mult ţări arabe, iaurtul are o consistenţă mai apoasă şi se amestecă cu ulei de măsline, castraveţi tăiaţi mărunt, măsline, ierburi şi însoţeşte mâncărurile din carne?