Colegiul Național „Sfântul Sava” din București a găzduit, în după-amiaza zilei de miercuri, 27 noiembrie 2024, ediția întâi a Simpozionului Național „Educația religioasă în contextul globalizării”.
„Biserica și școala, alianță pentru o speranţă”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, s-a derulat în perioada martie-iunie 2016, între Arhiepiscopia Târgoviştei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, parteneriatul educaţional privind creşterea performanţei şcolare a elevilor de clasa a VIII-a, cu situaţii modeste la învăţătură, intitulat „Biserica şi şcoala, alianţă pentru o speranţă”.
Parteneriatul şi-a propus încurajarea participării elevilor de clasa a VIII-a, din 21 de unităţi şcolare, la orele de pregătire suplimentară, în vederea obţinerii unor rezultate mai bune la examenul naţional, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. În acest sens, preoţii de la parohiile unde există şcoli cu rezultate modeste la învăţătură, alături de directorii de şcoli, diriginţii şi profesorii de limba română şi matematică, s-au implicat pentru a-i ajuta pe aceşti copii să vină la şcoală, pentru a-şi dezvolta competenţele de comunicare în limba română şi a celor de rezolvare a problemelor de matematică. Clericii i-au ajutat pe părinţi şi pe elevi să conştientizeze importanţa educaţiei şi, pe cât a fost posibil, le-au oferit copiilor şi sprijinul material şi financiar necesar educaţiei (hrană, îmbrăcăminte, rechizite, cheltuieli cu transportul).
Acest proiect, care a dorit aprofundarea concretă, în Arhiepiscopia Târgoviștei, a Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi a Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică, aşa cum a fost stabilit anul 2016 de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, a avut ca rezultat creşterea procentului de promovabilitate cu 34,47%, adică de la 5,71% (după simularea din luna februarie 2016) la 40,18% (după afişarea rezultatelor finale). De aceea, în mod cert, şi în anul şcolar următor acest proiect va continua.