Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara a fost împodobită, de praznicul Nașterii Domnului, 25 decembrie, de prezența miilor de credincioși bănățeni, care au participat la Sfânta
Mitropolitul Olteniei la Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea
Obștea Mănăstirii Frăsinei, județul Vâlcea, a cinstit-o sâmbătă, 7 decembrie, pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a călugărit trei părinți și a hirotonit doi clerici din obștea așezământului monahal.
Mitropolitul Olteniei a săvârşit, în ajunul sărbătorii Sfintei Filofteia, 6 decembrie, împreună cu părinții și frații mănăstirii, slujba Vecerniei cu Litia, Utrenia şi slujba Tunderii în monahism pentru trei vieţuitori ai acestei chinovii vâlcene. Astfel, rasoforii Calinic Clate, Antipa Munteanu şi Atanasie Olteanu au fost tunși în monahism, depunând cele trei voturi monahale (sărăcia, fecioria şi ascultarea), înaintea lui Dumnezeu și a Părintelui Mitropolit Irineu. Părintele stareț i-a adus înaintea Sfântului Altar pe cei trei părinți care au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Irineu însemnele schimei monahale şi mantia.
Sfânta Liturghie a fost oficiată sâmbătă, 7 decembrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu împreună cu un sobor din care au făcut parte părintele protosinghel Onisifor Petrescu, stareţul Mănăstirii Frăsinei, precum și alți slujitori. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul l-a hirotonit pe monahul Antipa în ierodiacon și pe ierodiaconul Emilian în ieromonah, pe seama Sfintei Mănăstiri Frăsinei.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viaţa virtuoasă a Sfintei Filofteia şi despre cununa muceniciei dăruită ei de Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
În a doua parte a cuvântului, Părintele Mitropolit a subliniat importanța vieţuirii monahale, sfântă şi sfinţitoare, pe care monahul trebuie să o aibă după depunerea voturilor monahale: „Am avut bucuria să chemăm la viaţa îngerească pe trei vieţuitori ai mănăstirii noastre, pe părinţii Calinic, Antipa şi Atanasie. Ei au depus înaintea lui Dumnezeu, Cunoscătorul sufletelor și inimilor noastre, voturile sărăciei, fecioriei şi ascultării de bunăvoie. Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului au primit cu bucurie făgăduința lor și-i vor ajuta de bună seamă să învingă slăbiciunile lor. Bineînțeles, lupta voastră este împotriva demonilor, care vor încerca permanent să vă tulbure și să vă otrăvească viaţa voastră. Cele trei călugării sunt, fără îndoială, un semn bun și binecuvântat că mănăstirea noastră înfloreşte, că Duhul lui Dumnezeu lucrează în această mănăstire ctitorită de Sfântul Calinic și că este prezent în viața părinţilor şi fraţilor de aici”.