Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Duhovnicul, purtător al Duhului Sfânt
17 preoţi de la parohiile Arhiepiscopiei Bucureştilor au fost hirotesiţi duhovnici de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Slujba de Hirotesie a fost oficiată, ieri, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.
La finalul slujbei de Hirotesie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că lucrarea părintelui duhovnicesc este de a dezvolta chipul lui Dumnezeu în om şi de a-l aduce la asemănarea cu El. „Naşterea în Hristos, care începe prin Botez, trebuie cultivată toată viaţa. Prin Botez ni se dau seminţele mântuirii, ale virtuţilor, dar ele trebuie cultivate prin rugăciune şi prin fapte bune. Omul este creat după chipul lui Dumnezeu, dar la asemănarea cu Dumnezeu ajunge numai prin lucrarea sau conlucrarea liberă cu harul dumnezeiesc. Chipul este dat, iar la asemănare se ajunge prin punerea în aplicare a poruncilor dumnezeieşti, prin creşterea duhovnicească în sfinţenie”, a spus Preafericirea Sa. Creşterea duhovnicească nu este una simplă, moralizatoare, o imitaţie exterioară, o creştere voluntaristă a virtuţilor, ci „o creştere a virtuţilor în sufletul omului care are în el harul de la Botez, şi aceasta se face prin rugăciune, post, nevoinţă, lupta cu patimile egoiste, ca să dobândim iubirea neposesivă şi smerită. De aceea, oamenii cunosc care este preotul mai rugător, mai smerit şi aproape de bunătatea sfinţilor. Cei mai populari sfinţi nu sunt neapărat cei mai învăţaţi, ci cei mai milostivi”, a mai spus Părintele Patriarh.
Duhovnic, a precizat Patriarhul Bisericii noastre, înseamnă purtător de Duhul Sfânt: „În duhovnic nu primează atât de mult virtuţile lui, cât prezenţa Duhului lui Hristos în sufletul duhovnicului. De aceea, este un rugător pentru fiii şi fiicele duhovniceşti, pentru toată comunitatea şi numai cu harul Duhului Sfânt el poate să se numească duhovnic. Aceasta înseamnă că trebuie să se roage în primul rând, apoi este nevoie de o permanentă pregătire, adică să cunoască Sfintele Scripturi şi scrierile şi vieţile Sfinţilor Părinţi, care sunt inspirate şi luminate de Duhul Sfânt”.
Examenul de duhovnicie a avut loc ieri-dimineaţă la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La examen s-au prezentat 24 de candidaţi, iar comisia de examinare a fost formată din Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preşedintele comisiei, arhim. Nectarie Şofelea, exarh administrativ eparhial, pr. Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ-bisericesc eparhial, pr. Gheorghe Ispas şi pr. Georgian Păunoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Marina” din Bucureşti. Pentru examenul de duhovnicie, tinerii preoţi candidaţi au avut de parcurs o tematică privind rânduieli liturgice, de drept bisericesc, povăţuiri ale marilor duhovnici şi ale Sfinţilor Părinţi.
„Este nevoie de hirotesia întru duhovnic aşa cum ne îndeamnă normele canonice, precum cele de la Cartagina din anul 419, canoanele 6 şi 43, care ne amintesc de faptul că fără voia episcopului sau a chiriarhului locului nimeni să nu spovedească. Se avea în vedere ca cel ce spovedeşte să aibă experienţă duhovnicească, trăire, puterea rugăciunii, să fie model şi pentru postire şi pentru trăire în mod deosebit ca să vadă credinciosul că este cu adevărat un păstor şi un îndrumător pe calea mântuirii”, a precizat pr. Gheorghe Ispas.
Preoţii duhovnici au primit din partea Patriarhului României Molitfelnicul, o cruce de binecuvântare, certificatul de hirotesie întru duhovnic şi cărţi duhovniceşti.