Colegiul Național „Sfântul Sava” din București a găzduit, în după-amiaza zilei de miercuri, 27 noiembrie 2024, ediția întâi a Simpozionului Național „Educația religioasă în contextul globalizării”.
Hramul Parohiei „Sfântul Ilie” din Ploieşti
Credincioşi din cartierul Tăbăcarilor al municipiului Ploieşti au participat ieri, 20 iulie, la sărbătoarea hramului bisericii Parohiei „Sfântul Ilie” din oraş. După 16 ani, în mijlocul credincioşilor s-a aflat un ierarh care a săvârşit Sfânta Liturghie: slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În soborul de slujitori s-au aflat pr. protoiereu Adrian Matei al Protoieriei Ploieşti Nord şi preoţi de la parohii din municipiul Ploieşti. După rostirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a vorbit despre viaţa Profetului Ilie Tesviteanul în poporul Israel, activitatea sa aşezată sub semnul cinstirii adevăratului Dumnezeu şi împlinirea cu mult curaj a cuvântului lui Dumnezeu. Unele dintre semnele minunate arătate poporului lui Israel de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, a mai subliniat ierarhul, au prefigurat taine ale Bisericii, precum Taina Sfântului Botez, prin primirea apei de la văduva din Sarepta Sidonului, Taina Sfintei Euharistii şi Taina Sfintei Mirungeri, prin înmulţirea făinii, respectiv prin înmulţirea untdelemnului din casa văduvei, dar şi taina Crucii şi Jertfa Mântuitorului pentru noi, oamenii, prin vreascurile aşezate în forma crucii. Sunt multe virtuţi pe care le-a dobândit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, iar una dintre cele mai însemnate virtuţi pe care credincioşii le pot urma este râvna faţă de Dumnezeu. „Această râvnă faţă de Dumnezeu a mistuit întreaga viaţă a Profetului Ilie. El face parte dintre marii profeţi, dar nu şi-a scris cuvântările şi a făcut cunoscută contemporanilor voia lui Dumnezeu. Dacă a avut multă râvnă, a avut şi un desăvârşit curaj, încât a mers înaintea regelui ca să-i spună că a greşit. Şi Biserica noastră îşi aminteşte de curajul lui şi al altor sfinţi pe care noi îi pomenim cu evlavie. Râvna şi curajul lui Ilie l-au mai avut Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Şi ei au înfruntat aceelaşi situaţii, aceeaşi necredinţă şi împietrire a inimii, aceeaşi abatere de la calea lui Dummezeu, aceeaşi atitudine potrivnică, unul din partea Izabelei, iar ceilalţi din partea Irodiadei, respectiv a Eudoxiei, nedreapta împărăteasă de la Constantinpol. Toţi trei au înfruntat aceleaşi greutăţi, dar toţi şi-au păstrat râvna, curajul şi nădejdea în Dumnezeu. Ei au fost luptători ai adevărului şi au biruit întunericul, minciuna, răutatea şi potrivnicia acestei lumi, arătate în mod diferit. Sfântul Ilie a fost un om al rugăciunii şi al privegherii, care şi-a pus nădejdea în Dumnezeu şi nu s-a bazat pe cei puternici, pe cei tari ai pământului, care au demnităţi trecătoare; de aceea a rămas în amintirea Bisericii ca un mărturisitor al adevărului”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Sfântul Ilie este ocrotitor al multor locaşuri de cult în ţara noastră, dar şi al multor credincioşi români. Apropierea credincioşilor români faţă de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, a explicat Preasfinţia Sa, s-a arătat şi prin construirea la începutul secolului al XX-lea la râul Iordan a schitului închinat Sfântului Ioan Botezătorul şi vieţuirea unor monahi români la pârâul Cherit, precum Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ.
Biserica „Sfântul Ilie” din Ploieşti are o vechime de aproape două secole. Potrivit părintelui paroh Adrian Marinescu, biserica a avut de suferit din cauza cutremurelor, dar mai ales a bombardamentelor din 5 aprilie 1944. Din cauza regimului comunist, abia în anul 1997 au început lucrările la noua biserică, amplasată pe aceeaşi colină ca şi vechea ctitorie a tăbăcarilor. În prezent, se lucrează pentru începerea lucrărilor de pictură a locaşului de cult.