În cea de‑a doua duminică a postului închinat praznicului Nașterii Domnului, Postul Bucuriei, 24 noiembrie, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturat pasajul evanghelic despre dregătorul bogat și
Slujiri arhiereşti în Transilvania
În Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic a fost sărbătorită, în acest an, şi Duminica Părinţilor şi a Copiilor. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit această sărbătoare în şedinţa din 29 februarie 2009, pentru a evidenţia importanţa familiei creştine. În cele mai multe lăcaşuri de cult din Transilvania au fost sărbătoriţi cei mici, care au primit daruri.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Înălţarea Domnului“ de la Schitul Augustin, judeţul Braşov. Duminica a VII-a după Sfintele Paşti a fost pentru obştea monahală şi pelerini o prelungire a hramului din ziua praznicului Înălţării Domnului. Credincioşii din satele apropiate au venit în număr mare la schitul aşezat pe o colină, în apropiere de localitatea omonimă, pe locurile unde în urmă cu sute de ani a existat o veche vatră monahală.
La Sfânta Liturghie au fost prezente autorităţile locale, împreună cu oaspeţi de seamă. Din soborul slujitor au făcut parte stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“, de la Poiana Braşov, arhimandritul Hristofor Bucur, protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, şi preoţi din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit credincioşilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care este prezentată Rugăciunea lui Iisus din Ghetsimani, pentru unitatea lumii. IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor că, în duminicile de după Învierea Domnului, Evangheliile citite vorbesc despre dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos, iar în duminica dintre Înălţarea Domnului şi Cincizecime, Evanghelia arată grija Sa pentru lumea întreagă.
„În Evanghelia de la Sfântul Ioan avem mărturia, pe care o aduce Mântuitorul Iisus Hristos, despre unitatea şi legătura dintre cele trei Persoane divine, reale şi distincte, dar aflate într-o unitate deplină, cum noi nu putem să ne închipuim sau să realizăm pe pământ. Când suntem trei persoane, chiar fraţi şi în aceeaşi simţire, suntem separaţi şi nu ne putem manifesta decât separat. Dar Dumnezeu este unitate deplină a celor trei Persoane. Fiul a venit pentru câştigarea vieţii veşnice şi, dacă dorim să obţinem această viaţă veşnică, trebuie să-L cunoaştem pe Dumnezeu şi pe Iisus Hristos, Fiul Său. Dumnezeu ni Se descoperă prin lucrările Sale, prin cuvântul Său mântuitor pe care îl avem nu doar în Sfânta Evanghelie, ci şi în Sfânta Liturghie“, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, duhovnicul de la Schitul Augustin, părintele Iosif Bogza a fost hirotesit protosinghel, ca semn de apreciere pentru activitatea pastorală şi administrativă din ultima vreme, alături de stareţa Monahia Guraliuc. Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa frăţească din trapeza schitului, aflată în partea nou-zidită a corpului de chilii.
IPS Mitropolit Andrei la Huedin
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“, din Huedin. Din soborul care a slujit alături de ierarh au făcut parte părinţi consilieri, protopopi şi preoţi din parohiile învecinate. După citirea Evangheliei, IPS Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care le-a vorbit despre efemeritatea vieţii pământeşti, arătând că scopul omului este mântuirea.
„Trebuie să găsim soluţia scăpării din această efemeritate a vieţii. Şi soluţia ne-o dă Sfânta Evanghelie de astăzi: «Viaţa veşnică este să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe care Tu L-ai trimis» (Ioan 17, 3)“. A luat parte la slujbă mulţime de credincioşi şi oficialităţi locale. Pe durata Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a săvârşit şi o hirotonie întru preot.
În prezenţa IPS Mitropolit Andrei, în Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ s-au sărbătorit cei cinci ani de la înfiinţarea cantinei sociale din cadrul Fundaţiei „Protopop Martir Aurel Munteanu“, a Protopopiatului Huedin.
„În cadrul cantinei sociale iau masa zilnic 65 de persoane din oraşul Huedin şi din satul sălăjean Tetiş„, a precizat parohul Dorel Puşcaş.
PS Sofronie la Catedrala din Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea, în prezenţa a numeroşi credincioşi, părinţi, elevi, profesori de religie şi alte cadre didactice de la şcolile şi liceele din Oradea şi din judeţul Bihor.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan, PS Sofronie a arătat importanţa celui dintâi Sinod Ecumenic, ţinut la Niceea, în anul 325, subliniind rolul determinant pe care Sfinţii Părinţi participanţi l-au avut în apărarea dreptei credinţei, în păzirea unităţii bisericii, combătând erezia lui Arie şi formulând prima parte a Simbolului de credinţă, definitivat la cel de-al doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din 381.
„Mântuitorul Iisus Hristos Însuşi se roagă pentru unitatea celor care cred în El, a întregii Biserici, aşa cum ne-a arătat pericopa evanghelică de astăzi, care conţine rugăciunea Sa la Cina cea de Taină, rugăciunea de despărţire de ucenicii Săi, înălţată către Tatăl ceresc, pentru ucenici şi pentru toţi cei care vor crede, pentru unitatea Bisericii, rugăciune care cuprinde şi cuvintele sfinte: «Ca toţi să fie una, precum suntem Noi» (Ioan 17, 11)“, a arătat PS Sofronie.
„Învăţătura de credinţă greşită, răspândită de preotul Arie din Alexandria, ataca dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos. Pe temeiul Sfintei Scripturi, Sfinţii Părinţi, adunaţi, la invitaţia Sfântului Împărat Constantin cel Mare, la Niceea, în anul 325, au mărturisit, au dogmatizat şi au propovăduit deofiinţimea Fiului cu Tatăl, Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, Născut din veci din Tatăl. Domnul Hristos Însuşi, aşa cum ni se arată în fragmentul scripturistic citit astăzi, Îi cere Tatălui să Îl preamărească la El, cu slava pe care a avut-o mai înainte de a fi lumea, arătând prin aceasta că El este, împreună cu Tatăl, în slavă, mai înainte de a fi creată lumea“, a spus ierarhul.
În continuare PS Sofronie a arătat că „Duhul Sfânt i-a întărit pe Sfinţii Părinţi de la Sinodul întâi ecumenic de la Niceea să mărturisească dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos. Duhul Sfânt i-a întărit pe Sfinţii Părinţi din toate timpurile să apere credinţa sfântă ortodoxă. Duhul Sfânt i-a întărit pe păstorii Bisericii să apere unitatea Bisericii. Duhul Sfânt a rânduit, apoi, ca cel botezat în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, omul credincios, să se despătimească, să se lumineze cu lumina Domnului Hristos şi să se îndumnezeiască, prin lucrarea harului Duhului Sfânt“.
Ierarhul a subliniat importanţa ajutorării aproapelui, mai ales în vremuri de încercare, aducând la cunoştinţă celor prezenţi despre colecta ce a început a se desfăşura, în întreaga Patriarhie Română, pentru ajutorarea sinistraţilor din Serbia, în urma inundaţiilor recente, ce au cauzat pagube materiale imense.
În cadrul slujbei s-au înălţat rugăciuni speciale pentru dobândirea învăţăturilor celor bune şi folositoare de către elevi, mulţumindu-se Proniei dumnezeieşti pentru purtarea de grijă şi darurile revărsate cu îmbelşugare peste cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora, chemându-se ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu peste toţi învăţăceii, pentru luminare şi spor în înţelepciune, în ştiinţă şi în toate faptele cele bune.
Apoi, cu prilejul sărbătoririi Duminicii Părinţilor şi Copiilor, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor merituoşi care s-au clasat pe locuri fruntaşe la etapele judeţeană şi naţională a olimpiadei de religie, pentru învăţământul de masă, respectiv la disciplinele teologice, pentru învăţământul teologic preuniversitar.
Au fost premiate şi cele două eleve, de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ şi de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan“ din Oradea, care au participat la etapa naţională a concursului naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească“.
Cei 62 de elevi premianţi au primit din partea PS Sofronie diplome de apreciere, rechizite şcolare, cărţi şi reviste cu conţinut biblic, teologic şi cultural-religios.
De asemenea, ierarhul a acordat o diplomă de apreciere, pentru întreaga activitate desfăşurată în câmpul didactic, profesoarei de religie Mariana Bojan, de la Şcoala „Dacia“ din Oradea, care îşi încheie activitatea prin pensionare în acest an. La final, SP Sofronie i-a felicitat pe toţi elevii care au fost premiaţi, pe părinţii lor, pe profesorii de religie şi pe preoţii care îi pregătesc.
PS Petroniu în parohia sălăjeană Şoimuş
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Parohia Şoimuş, Protopopiatul Jibou. Au mai făcut parte din sobor: părintele Vasile Rus, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Dan Dregan, protopopul Jiboului, Marius Ţura, parohul bisericii, părintele Petru Lucăcel de la Parohia Gâlgău Almaş şi părintele Alin Butaş de la Parohia Brâglez.
La finalul Sfintei Liturghii, copiii din parohie au susţinut un mini recital de poezii şi cântece religioase, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului. Aceştia au fost răsplătiţi, primind din partea PS Petroniu mici cadouri şi iconiţe.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat strânsa legătură dintre Cruce şi Înviere arătând că Învierea este o consecinţă a Crucii şi a jertfei. De aceea „şi noi, pentru a învia din punct de vedere spiritual, trebuie să trecem printr-o jertfă, adică dacă vrem să fim cu Hristos, trebuie să murim cu El ca să putem învia cu El şi de aceea trebuie să murim păcatului. De aceea, când este botezat un prunc, se săvârşeşte Taina Botezului prin afundarea pruncului în apa botezului, pentru că omul moare cu Hristos intrând în apă şi apoi înviază din Hristos prin apa botezului. Aceste ritualuri nu au doar un sens alegoric, ci profund şi adevărat, marcând fiinţa aceasta botezată“, a spus PS Pentroniu care a adăugat că prin „Sfânta Taină a Mirungerii, primind harurile Sfântului Duh, care sunt simbolizate de mirodeniile care alcătuiesc Sfântul şi Marele Mir, îi dau puterea omului de a creşte şi a se desăvârşi în decursul acestei vieţi pentru a fi mai pregătit în fiecare zi pentru a trece din această viaţă în Împărăţia lui Dumnezeu“.
După rostirea cuvântului de învăţătură PS Petroniu a felicitat pe parohul Marius Ţura pentru întreaga activitate pastoral-misionară desfăşurată, întrucât în această vară va împlini 10 ani de la hirotonia întru preot. Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Şoimuş a fost ridicată între anii 1936-1938. Ultima prezenţă a ierarhului în Parohia Şoimuş a avut loc în urmă cu aproape doi ani, când, în data de 21 octombrie 2012, a binecuvântat lucrările efectuate la lăcaşul de cult prin hărnicia şi jertfelnicia celor 75 de familii de vrednici credincioşi ai parohiei. Tot atunci pr. Marius Ţura a fost hirotesit iconom.
PS Vasile Someşanul la Cluj-Napoca
Preasfinţitul Vasile Someşanul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul a vorbit credincioşilor prezenţi despre nevoia permanentă de apropiere a omului de Dumnezeu.
„Omul simte în mintea, în voinţa lui, înstrăinarea de Dumnezeu pe care o poate aduce păcatul, simte mereu dorinţa de a-L cunoaşte pe Dumnezeu, de a se apropia din nou de Dumnezeu. Prin Evanghelia de astăzi, Mântuitorul le spune ucenicilor Săi şi nouă tuturor, care mai mult sau mai puţin suntem interesaţi de viaţa cea veşnică: «Viaţa veşnică este să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe care Tu L-ai trimis» (Ioan 17, 3)“.
Târnosire la Sighet - Câmpu Negru
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a târnosit noua biserică cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, din Parohia Sighet Câmpul Negru. Cu acest prilej, biserica a primit încă două hramuri, „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ şi „Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful“.
Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie şi a ţinut un cuvânt de învăţătură. La sfârşitul Sfintei Liturghii, parohul Gheorghe Bogdan Belea a fost distins cu rangul de iconom, iar ctitorii şi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. PS Iustin Sigheteanul a vorbit şi despre importanţa Duminicii părinţilor şi copiilor şi i-a invitat pe copiii prezenţi la slujbă să spună poezii şi rugăciuni, dăruindu-le, la final, cărţi, iconiţe şi dulciuri. (Pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)