17 ani, 17 ediţii emblematice
Februarie e luna în care Ziarul Lumina își socotește existența în lumea presei scrise. Iar anul acesta încărcătura emoțională e dublă. Am marcat, pe 7 februarie, cei 17 ani de apariție neîntreruptă a cotidianului, pentru ca astăzi să ne bucurăm, alături de cititorii noștri, de ediția cu numărul 5.000. E un moment de bilanț, în care ne-am propus să ne reamintim împreună acest parcurs deloc scurt al ziarului nostru, condensând cei 17 ani în 17 ediții emblematice.
Inițiat la Iași, la începutul anului 2005, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Ziarul Lumina a trecut, în cele aproape două decenii de apariție neîntreruptă, prin schimbări graduale sub aspectul formatului, impuse de necesare updatări cerute de piața media, cât și de structura sa organizatorică, existentă într-un moment sau altul. Ce nu s-a schimbat însă deloc, traiectoria de la care nu ne abatem de 17 ani încoace, este proiectul editorial pe care ni l-am propus de la început și în care credem și acum: să încercăm a construi, zi de zi, un ziar echilibrat, cu un conținut în acord cu principiile și valorile creștine.
Politica editorială și misiunea noastră au fost, întotdeauna, centrate pe oameni, pe nevoia lor de informare ca trăitori în societate, dar și pe ceea ce le este de folos din sfera vieții cultural-religioase. Evenimentele religioase de mare importanță nu doar pentru viața creștinilor practicanți, ci pentru cultura și tradiția ortodoxă specifice României au fost tratate cu multă atenție în paginile ziarului, uneori în ediții tematice.
Chiar primul număr al Ziarului Lumina, din 7 februarie 2005, s-a constituit într-o astfel de ediție, dedicată celebrării a 90 de ani de viață ai unuia dintre cei mai longevivi patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Teoctist. O altă ediție specială, cea din 31 iulie 2007, a tratat complexa existență a acestuia, rolul său în Biserica Ortodoxă Română, marcând însă o zi tristă pentru toți românii - plecarea sa la cele veșnice.
Cel mai important eveniment al Ortodoxiei românești postdecembriste - alegerea de către membrii Sfântului Sinod a celui de-al șaselea Patriarh, în persoana Preafericitului Părinte Daniel, a fost tratat pe larg în ediția din 13 septembrie 2007. Un număr special al ziarului a fost, apoi, dedicat, la 1 octombrie 2007, întronizării Preafericitului Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cele mai importante hramuri ale Ortodoxiei au constituit adesea subiectele unor numere tematice, fie ale Ziarului Lumina, fie ale săptămânalului Lumina de Duminică. Un exemplu este ediția din 14 octombrie 2008, dedicată sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, în care acest eveniment este tratat exhaustiv - de la cele mai importante momente din programul religios al hramului până la evenimente cu caracter cultural-social organizate în contextul sărbătorii. La fel, numărul din 27 octombrie 2008, dedicat sărbătorii Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, și pelerinajului devenit o tradiție, a cărui amploare a crescut an de an.
O preocupare constantă a fost și aceea de a-i aduce în paginile ziarului pe marii duhovnici români, unii aflați la vârste venerabile, mărturiile lor transformând acele numere în ediții-document. Ediția din 22 martie 2009 a Luminii de Duminică conține un amplu interviu cu vrednicul de pomenire părinte Teofil Părăian, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Făgăraș.
Și postul, ca formă de pregătire spirituală și trupească pentru sărbătoarea Învierii Domnului, a constituit subiectul unor numere tematice. Așa a fost, de pildă, cel publicat în 26 februarie 2010. Iar ediția cu o încărcătură emoțională copleșitoare rămâne cea din 22 aprilie 2020, dedicată sfintelor sărbători de Paști în pandemie. Un număr în care ne-am propus să aducem speranță și încredere, în poate cea mai grea perioadă pe care omenirea a traversat-o în istoria recentă.
Sfințirea celui mai important obiectiv al României ultimului secol - Catedrala Mântuirii Neamului - la opt ani după punerea pietrei de temelie, în prezența Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a constituit axul unei ediții cu caracter special, cea din 26 noiembrie 2018. De asemenea, primirea istorică, în chiar Catedrala Mântuirii Neamului, a Sanctității Sale Papa Francisc, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cadrul vizitei pe care suveranul pontif a efectuat-o în România, a fost pe larg reflectată în paginile ziarului din 3 iunie 2019.
Problemele sociale fundamentale s-au înscris permanent în preocupările noastre editoriale. Aderarea la Uniunea Europeană, moment crucial sub aspectul implicațiilor în ceea ce a însemnat parcursul României în ultimul deceniu și jumătate, a fost de un interes major în abordările noastre. Numărul emblematic din acest punct de vedere a fost cel din 14 ianuarie 2007.
Flagelul drogurilor, subiect aproape tabu în presa românească, a fost abordat în toată complexitatea lui. Numărul din 18 martie 2010 deschide campania „Lumea drogurilor nu e lumea mea”, cu o privire rotundă asupra fenomenului consumului de droguri, asupra consecințelor și posibilelor soluții.
Satul românesc, cu multiplele probleme demografice - îmbătrânire, depopulare, cu neajunsurile, cu dramele, dar și cu bucuriile și frumusețile sale, a fost și rămâne în permanență în atenția noastră, considerând că avem nu doar o datorie morală, ci și una profesională, de a ne deservi și cititorii din rural. Despre cum poate fi salvat satul într-o arhivă de imagine, pentru generațiile care vin, vorbește deschiderea ediției din 2 aprilie 2019.
Aceeași preocupare neîntreruptă am manifestat și pentru diaspora românească, concretizată în reportaje și interviuri în numeroase comunități, majoritatea coagulate în jurul bisericilor românești. Anul 2021, „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, ne-a oferit prilejul de a insista mai apăsat asupra acestui subiect, iar aproape de final, ca un corolar al înțelegerii întregii problematici a diasporei românești, am publicat, în ediția din 28 noiembrie 2021, un interviu cu cercetătoarea Alina Dolea, profesor la o universitate britanică, autoarea unui important studiu despre imaginea de țară în rândul migranților români din Marea Britanie.
Evenimentele relevante din sfera cultural-istorică au fost mereu parte din demersurile noastre editoriale. De pildă, întreaga tematică legată de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a fost acoperită în paginile ziarului, pe tot parcursul Anului Centenar. Ediția specială dedicată acestui moment unic a fost cea din 3 decembrie 2018.
Nu în ultimul rând, împlinirea, în 2021, a 65 de ani de când România este stat membru UNESCO a fost prilej bun de a prezenta în paginile ziarului monumentele UNESCO cu caracter religios din România. Astfel, pe parcursul anului a fost publicată o serie de reportaje care a inclus bisericile de lemn din Maramureș, bisericile pictate din nordul Moldovei și biserica Mănăstirii Hurezi din Oltenia de sub Munte. Ediția din 16 decembrie 2021 a fost deschisă cu reportajul despre cel mai cunoscut monument UNESCO din Moldova, biserica Mănăstirii Voroneț.