200 de ani de la descifrarea hieroglifelor egiptene

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 14 Iulie 2022

British Museum din Londra pregătește o importantă expoziţie pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la descifrarea, de către Jean-François Champollion, a scrierii egiptene antice, informează Evening Standard.

Intitulată „Hieroglyphs: Unlocking Ancient Egypt”, expoziţia va fi deschisă în octombrie 2022 şi va reuni peste 240 de obiecte, printre care Piatra de la Rosetta, care a oferit cheia descifrării hieroglifelor şi a extinderii cunoştinţelor despre istoria Egiptului. O altă piesă de rezistenţă va fi „albia vrăjită” - un sarcofag de mari dimensiuni din granit, acoperit cu hieroglife şi datând cu aproximaţie din anul 600 î.Hr. Potrivit credinţelor egiptene, hieroglifele aveau puteri magice, iar îmbăierea în albie era un ritual care putea oferi alinare pentru suferinţele din dragoste.

Cartea Morţilor reginei Nedjmet, un manuscris ilustrat cu o vechime de 3.000 de ani, va fi expus alături de o serie de urne funerare. Bandajul mumiei Aberuait, de la Muzeul Luvru din Paris, care nu a fost niciodată expus în Regatul Unit, va fi de asemenea inclus.

Prima parte a expoziție este construită pe povestea modului în care s-a realizat descifrarea hieroglifelor, iar „cea de-a doua parte este dedicată impactului pe care l-a avut descifrarea textelor egiptene antice”, a declarat curatorul expoziţiei, Ilona Regulski, pentru o agenție britanică de presă.