"5 seri TVR 2 în lumina Taborului”

Data: 18 August 2015

Între 10 şi 14 august 2015, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNTR) din București a avut loc evenimentul „5 seri TVR 2 în lumina Taborului”, un ciclu de cinci vizionări în care au fost proiectate șase filme-document, mărturii inestimabile ale unor mari personalități românești, intelectuali creștini. Filmele au fost urmate de dezbateri cu invitați de seamă ai culturii noastre.

O serie de filme docu­mentare au fost pre­zentate săptă­mâna trecută la MNTR, acestea conţinând măr­turii de mare valoare despre perioade tumultuoase ale istoriei noastre, când eroismul, martiriul sau cultivarea valorilor spiritua­lităţii româneşti s-au manifestat din plin. Intelectualii veniţi prin filme la noi cu realizările, zbuciumul, lupta şi sacrificiile lor sunt: Dumitru Stăniloae, Nae Ionescu, Constantin Noica, Ale­xandru Codin Mironescu, Andrei Scrima, Benedict Ghiuş. Produc­țiile de televiziune poartă semnă­tura lui Radu Găină, realizator şi produ­cător TVR 2, doctor în cinematografie şi media, membru UCIN şi laureat APTR.
La finalul fiecărei vizionări au avut loc dezbateri în care acţiunile şi vieţile intelectualilor creştini prezentaţi în documen­tare au fost nuanţate, luminate de înţelegeri, posibile şi datorită decantării lucrurilor în decursul timpului. Potrivit comunicatului de presă transmis de TVR 2, manifestarea a avut ca scop promovarea valorilor spiritualităţii româneşti şi universale, mai ales a intelectualilor creştini care au contribuit la dezbaterea de idei contemporane.
Luni, 10 august, a fost prezentat documentarul „Dumitru Stăniloae, Lumina amintirii din lumina cuvântului”, invitaţi fiind prof. univ. dr. Manuela Cernat, pr. conf. Gheorghe Holbea, teologul Mihail Neamţu și directorul TVR 2, Răzvan Bucuroiu. Marţi, 11 august, filmul `Nae Ionescu, teologul” a fost urmat de o dezbatere la care au participat filosoful Sorin Lavric, poetul și eseistul Răzvan Codrescu și teologul Radu Preda.
Pe 12 august au fost prezentate documentarele `Constantin Noica şi eul creştin” şi `Părintele Benedict”, invitaţi fiind Sorin Lavric, teologul Teodor Baconschi și părintele Nicolae Bor­daşiu, fost deţinut politic.
Joi, 13 august, cei prezenți la această admirabilă suită de evenimente culturale au putut să se întâlnească, prin intermediul documentarului „Admirabila tăcere”, cu intelectualul Alexandru Miro­nescu, participant la feno­menul „Rugul Aprins” de la Mă­năs­tirea Antim din Bucureşti (1946-1948), prin care s-a încercat rezistenţa prin cultură, rugăciune şi cate­heză în faţa calamităţii comuniste. După film, au vorbit despre această personalitate profesorul de istoria religiilor Marius Vasi­leanu, istoricul George Enache și jurnalistul Cristian Curte.
Ziua de vineri, 14 august, a fost rezervată memoriei unui alt intelectual şi părinte important pentru activitatea sa. Potrivit lui Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, documentarul „Andrei Scrima în Liban” este unul foarte curajos şi pentru că „pune în faţă un om al Bisericii Ortodoxe care îşi asumă un rol de călăuzitor de suflete, de îndrumător al comu­nităţii ortodoxe în Libanul anilor '60”. „Teolog ortodox român, arhimandrit, reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol la Conciliul Vatican II, Andrei Scri­ma a contribuit în mod esențial la revigorarea tradiției monahale răsăritene în Patriarhia Antiohiei, la Mănăs­tirea Deir el Harf din munții Libanului, începând din 1959”, a afirmat eseistul și traducătorul Anca Manolescu, în cadrul dezbaterii care a urmat prezentării peliculei, informează Agerpres.
Realizatorul documentarului, Radu Găină, a precizat că „în anii cât a stat în Liban, Andrei Scrima a cunoscut în profunzime mozaicul confesional și religios din această țară și s-a considerat «trimis» pentru a realiza un «creuzet al noii umanități», fundamentat pe dialogul fertil între oamenii diferitelor credințe și în care pacea, înțelegerea și respectul pentru religia celuilalt să fie normativul asumat de toată lumea”. (Dan Cârlea)