80 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru
La 14 februarie s-au împlinit 80 de ani de la naşterea îndră-gostitului de română Grigore Vieru, probabil cel mai înalt şi mai alb monument al limbii române din spaţiul în care ea este cea mai suferindă - Basarabia.
După ce a absolvit şcoala primară de 7 clase în satul natal, Pererîta din judeţul Hotin, băiatul din familia de plugari Pavel şi Eudochia Vieru urmează şcoala din oraşul Lipcani, pe care o încheie în 1953.
A debutat în 1957, pe când era student la Institutul Pedagogic „Ion Creangă“ din Chişi-nău, la Facultatea de Filologie şi Istorie.
După absolvire a lucrat ca redactor la revista pentru copii „Scânteia leninistă“ şi la ziarul „Tânărul leninist“, apoi a fost redactor al revistei „Nistru“, care era o publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Între anii 1960-1963 a fost redactor la Editura „Cartea Moldovenească“.
Volumul său de debut a văzut lumina tiparului în anul 1968 - „Numele tău“ devenind cea mai originală apariţie poetică, fiind apreciat de critică.
Ca într-un manifest fără echivoc, Grigore Vieru îşi numeşte trei poeme din volumul de debut cu numele unor monumente ale culturii române: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi; până atunci, în lirica din Basarabia nu mai apăruseră asemenea scrieri dedicate, iar intenţia autorului era clară: sprijinirea românismului în toate formele.
Şi asta a făcut maestrul în toată viaţa sa, sădind frumosul limbii române cât de mult a putut, prin întreaga sa operă şi viaţă. (D.C.)