92 de ani de la încoronarea Regilor României Mari

Data: 16 Octombrie 2014

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop  al Alba Iuliei, a oficiat miercuri, 15 octombrie, o slujbă de Te Deum în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cu ocazia aniversării a 92 de ani de la încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand şi Maria.

La eveniment a fost prezent şi Principele Radu al României şi diferiţi invitaţi membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai clerului, precum şi personalităţi ale societăţii civile.

Cu această ocazie, oficialităţile prezente la acest eveniment au luat parte la Concertul Regal susţinut de Filarmonica de Stat din Sibiu la Casa de Cultură din Alba Iulia.

În cadrul evenimentului, şase tablouri reprezentându-i pe regele Ferdinand şi regina Maria, ascunse în urmă cu zeci de ani într-un depozit pentru a nu fi distruse de sovietici, au fost expuse, în premieră, în Sala Unirii, în cadrul expoziţiei „Comoara regăsită. Portretele regale de la Alba Iulia“.

Cele şase tablouri de dimensiuni mari, unul fiind pictat şi pe faţă şi pe verso, au făcut parte din vechea zestre patrimonială a Muzeului Regional Alba Iulia. Neinventariate în registrele Muzeului Naţional al Unirii, cel mai probabil ascunse în ianuarie 1948, când sovieticii au vandalizat Sala Unirii, tablourile au fost descoperite în urmă cu doi ani, găsite în sul, într-un depozit, de o angajată a instituţiei. Ulterior, tablourile au fost restaurate de către specialişti ai Muzeului Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.

Seria de şapte picturi este constituită din două portrete ale regelui şi reginei semnate de Stoica Dumitrescu, un portret al reginei Maria datorat lui Pericle Capidan şi patru portrete ale regelui Ferdinand semnate de către V. Leon (două), unul de Zogu Zaharescu, iar ultimul autor a rămas anonim.

Tot miercuri, Sala Unirii a găzduit vernisajul expoziţiei „Regii României în presa ardeleană: articolele ziarului Unirea (Blaj, 1891-1911)“. Potrivit organizatorilor expoziţiei, aflaţi în graniţele Imperiului Austro-Ungar, românii ardeleni au privit mereu cu interes spre fraţii de dincolo de Carpaţi. Expoziţia are ca scop valorificarea fondului de presă deţinut de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Anul trecut, de 15 octombrie, a fost semnat un protocol, cu o durată de zece ani, între Casa Regală a României, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria municipiului Alba Iulia, document ce vizează modul de colaborare dintre cei trei parteneri, respectiv un calendar de activităţi care se vor desfăşura în luna octombrie a fiecărui an în Alba Iulia. Astfel, în fiecare an, de 15 octombrie, la Alba Iulia va fi marcată Ziua Regalităţii, conform Agerpres.