„A doua șansă pentru Educație”, un pas către o lume mai bună
În România, abandonul şcolar este un fenomen despre care se tot vorbeşte, dar puțini sunt cei care îşi propun să şi întreprindă ceva în acest sens. Proiectul „A doua șansă pentru Educație - ADSE” (www.adouasansa.eu) reprezintă o oportunitate majoră pentru tinerii şi adulţii care nu și-au finalizat anii de învăţământ obligatoriu și doresc să se întoarcă pe băncile școlii. „De cele mai multe ori, familia este cea care îi determină să-și descopere motivația: vor să creadă din nou în puterea sinelui, să fie priviți cu respect de cei din jur, să știe mai mult pentru ei și pentru cei dragi, să obțină o calificare profesională care să le faciliteze accesul la locuri de muncă mai bine plătite și stabile. Conștientizarea acestor nevoi se face în timp, odată cu maturizarea și asumarea unui destin colectiv: vor să aibă familie și să fie respectați de către copiii lor, implicit de către membrii societății”, subliniază Teodora Bentz, inspector școlar general-adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, şi Florica Stoica, director la Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”.
Echipa de implementare a proiectului „A doua șansă pentru Educație - ADSE”, al cărui beneficiar este Fundația Convergențe Europene, în parteneriat cu IŞMB și IŞJ Ilfov, și-a propus ca, timp de 36 de luni, în perioada 23 decembrie 2020 - 22 decembrie 2023, să le ofere tinerilor și adulților vulnerabili șansa de a se întoarce gratuit în spațiul școlii, alături de cadre didactice din unități școlare partenere dornice să-i sprijine (Școala Gimnazială Nr. 47, sector 3, Școala Gimnazială Nr. 71, sector 2, Școala Gimnazială „Barbu Delavrancea”, sector 3, Școala Gimnazială „Petrache Poenaru” și Școala Gimnazială „I. C. Brătianu”, ambele sector 5). O mie de adulţi vor beneficia, în cadrul proiectului, de îmbunătăţirea educaţiei, de diversificarea competenţelor profesionale, de orientare, consiliere şi asistenţă educaţională.
Acest proiect se dorește a fi un îndemn pentru societatea civilă de a face mai mult în ceea ce privește bunăstarea materială și spirituală a comunității în care trăim, o încurajare pentru cei care vor să-și consolideze, la orice vârstă, competențele și, nu în ultimul rând, un pas spre o lume mai bună. (O. N.)