A treia ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar“

Data: 14 Aprilie 2014

An de an, piaţa de carte din ţara noastră s-a dezvoltat, astfel încât la ediţia din 2014 a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar“ s-au „aliniat“ la start mai mult de 120 de instituţii şi peste 700 de proiecte de carte.

Gala, care îşi propune să contribuie la promovarea celor mai importante iniţiative ale pieţei de carte, este la a treia ediţie, iar creşterea interesului este clară, rezultând din procentul de 25 la sută mai mulţi participanţi (edituri, librării, tipografii, biblioteci) faţă de ediţia din anul 2013. Printre cei care formează grosul acestui procent se găsesc candidaturile la secţiunea „Cea mai bună bibliotecă a anului“, dar şi nou-veniţii.

Prima „rundă“ a constat în jurizarea proiectelor înscrise şi s-a desfăşurat pe data de 9 aprilie. Următoarea etapă va avea loc pe 29 aprilie, când va fi decisă lista finaliştilor, a celor care vor intra în calcul pentru a primi unul dintre cele zece premii de excelenţă puse în joc.

Ceremonia de premiere va avea loc pe data de 15 mai, începând cu ora 18:00, în aula Bibliotecii Naţionale a României.

Juriul ediţiei din acest an a manifestării este format din prof. Mircea Martin (preşedinte) - critic, eseist, editor de carte, Carmen Muşat - critic literar, eseist, redactor-şef al revistei Observator Cultural, Simona Kessler - agent literar, Silvia Colfescu - membră în conducerea Asociaţiei Editorilor din România şi directoarea Editurii Vremea, Oana Suciu - lector dr. Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, Laura Grünberg - scriitoare, sociolog, autoare de cărţi pentru copii, Luminiţa Corneanu - critic literar, Daniel Nazare - directorul Bibliotecii Judeţene Braşov, Ciprian Isac - grafic designer.

Gala „Bun de Tipar" este organizată de Asociaţia Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, al Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român şi al ArCuB. (Dan Cârlea)