Academicianul Dan Berindei (1923-2021) - un ilustru savant al istoriografiei românești
Am primit cu adâncă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a academicianului Dan Berindei în ziua de 23 decembrie 2021. Academicianul Dan Berindei a fost și va rămâne o personalitate marcantă a istoriografiei românești prin întreaga și îndelungata sa muncă pe tărâmul cercetării trecutului neamului românesc. Provenit dintr-o familie cu o ilustră descendență, dar marcată de suferințe, nobila familie a Brâncovenilor, academicianul Dan Berindei a avut, pe parcursul celor 98 de ani ai vieții sale, multe și grele încercări. A rezistat acestor încercări prin speranță multă, prin dragoste față de popor și de țară.
Opera sa vastă, care însumează peste 90 de volume, 700 de studii și articole publicate de-a lungul multor decenii, stă mărturie a erudiției și atașamentului istoricului față de țara sa. Cu fiecare pagină scrisă, academicianul Dan Berindei a contribuit la ridicarea edificiului cunoașterii istoriei naționale, a principiilor și valorilor care au reprezentat fundamentul României moderne. Pentru academicianul Dan Berindei istoria a reprezentat o vocație, o dragoste și, în egală măsură, o parte a sufletului său, iar toate acestea a ținut să le împărtășească poporului său. Credincios misiunii sale de „învățător al neamului”, academicianul Dan Berindei, prin munca și jertfa personală, a dus învățătura istoriei pe întreg cuprinsul țării, iar generații după generații au învățat din scrierile ori prelegerile sale mai ales istoria edificării României moderne.
Academia Română a fost instituția de care istoricul Dan Berindei s-a simțit profund atașat, făcând din misiunea acesteia crezul său personal. Academicianul Dan Berindei nu a fost doar unul dintre donatorii cei mai importanți ai Academiei, a fost și autorul unei istorii a acesteia (publicată în 2006 şi 2016) și mai ales un model pentru toți cei cu care s-a întâlnit de-a lungul vieții sale. Tuturor celor din jur le-a insuflat dragostea față de semeni și țară, transmițând generoasele idei ale fondatorilor Academiei Române, dar și valorile și principiile care au edificat şi consolidat această națiune.
Cu aceeași căldură și dragoste, academicianul Dan Berindei a sprijinit Patriarhia Română în cadrul proiectului comun cu Academia Română privind „Istoria Monahismului Românesc”. De asemenea, ne-a bucurat și onorat prin căldura și erudiția domniei sale, manifestate prin prezența de-a lungul timpului la numeroase evenimente publice ale Patriarhiei Române, organizate pentru a celebra date memorabile ale istoriei naționale, îndeosebi Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859.
Ca semn de recunoştinţă, i-am conferit domnului Dan Berindei mai multe ordine: Crucea Patriarhală (2013), Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” (2017) și Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” (2018).
Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să așeze sufletul său în ceata drepților, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire!
Cu părintești condoleanțe pentru toți cei îndoliați.
†Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
*Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a domnului acad. Dan Berindei, oficiată marţi, 28 decembrie 2021, la Cimitirul Bellu din Bucureşti.