Acord între Georgia şi Azerbaidjan privind o mănăstire de la graniţă

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 11 Octombrie 2019

Clericii georgieni vor avea permisiunea începând cu ziua de azi, 11 octombrie, să ajungă la toate bisericile situate în complexul monahal David Gareja, care se află în zona de frontieră dintre Georgia şi Azerbaidjan, a declarat premierul georgian Georgi Gakharia, ca urmare a discuţiilor purtate cu preşedintele azer Ilham Aliev, anunţă Interfax.

„Din păcate, între Georgia şi Azerbaidjan mai sunt încă zone de frontieră neclare. Aceasta este moştenirea noastră postsovietică. Domnul preşedinte Ilham Aliev a declarat că istoria şi geografia leagă cele două ţări şi în acest context am avut cu dumnealui o discuţie despre problemele apărute. Ca rezultat al discuţiilor, pot spune că de vineri, clericii georgieni vor putea avea acces la toate bisericile complexului monahal, ceea ce reprezintă un progres în această direcţie”, a declarat Georgi Gakharia.

Premierul georgian a mai adăugat că această problemă trebuie rezolvată ţinându-se cont de interesele ambelor state şi de moştenirea comună istorică. El a făcut apel la cetăţenii georgieni să nu facă declaraţii pripite şi să nu aibă manifestări „pseudopatriotice”. 

Situaţia mănăstirii georgiene s-a acutizat în vara acestui an, atunci când poliţia de frontieră azeră a închis accesul spre două biserici ale complexului monahal, declarând că acestea se află pe teritoriul Azerbaidjanului. Evenimentul a fost atunci aspru criticat de Biserica Ortodoxă Georgiană şi de opinia publică din Georgia.