Activităţi în cadrul grupului catehetic al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului

Un articol de: Pr. Cătălin Soare - 12 Septembrie 2023

Cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitu­lui Părinte Mitropolit Serafim, în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, s-a înființat grupul catehetic format din clerici și laici cu experiență pedagogică, dornici de a însufleți activitatea de pedagogie creștină din parohii. În luna iunie a acestui an, grupul catehetic și-a început activitatea sub coordonarea pr. consilier cultural Emanuel Ștefan Nuțu (Viena). În acest sens a fost pregătită foaia duminicală „Vestea cea bună”, trimisă săptămânal parohiilor ca suport catehetic.

Beneficiind de suportul de specialitate venit din partea prof. dr. Cristina Benga, cerce­tător la Catedra de teologie practică a Facul­tă­ții de Teologie Evanghelică a Universi­tății Ludwig-Maximilian din München și a pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, membrii grupului catehetic intenționează să extindă proiectul derulat până acum prin întocmirea unui ghid tematic pentru preoți, care să-i ajute pe aceștia la elaborarea și prezentarea catehezelor în parohii.

În zilele de 8 și 9 septembrie, sub ocrotirea Mai­cii Domnului și a Sfinților Părinți Ioachim și Ana, a avut loc la sediul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord din Nürnberg ședința de lucru, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitro­polit Serafim, a Preasfin­ți­tului Părinte Episcop-vicar Sofian Brașoveanul, a celor doi coordonatori științifici și a membrilor grupului catehetic.

Programul de vineri a inclus întâlnirea membrilor și discuții preliminare, iar ziua de sâmbătă a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala Mitropolitană. Primul punct al ordinii de zi l-a constituit prezentarea generală a proiectului catehetic, a foii duminicale „Vestea cea bună” și a proiectelor de viitor de către părintele Emanuel Nuțu. În continuare, au luat cuvântul Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Serafim și Preasfințitul Părinte Episcop Sofian, evidențiind importanța transmiterii adevărurilor de credință ținându-se seama de provocările contextului de viață din diaspora apuseană. În același timp s-au transmis indicații importante privind necesitatea educației religios-morale a tuturor categoriilor de vârstă și s-a recomandat folosirea unui limbaj cât mai accesibil gene­ra­țiilor actuale.

Întâlnirea a continuat prin prezentarea sistematică a unei tematici catehetice de către prof. dr. Cristina Benga, care a fost apoi propusă spre dezbatere și aprobare.

Pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci a susținut conferința de noutate: „Cateheza ortodoxă în fața provocărilor mileniului III”, care a stârnit un viu interes. Mai departe a avut loc o discuție creativă pe marginea unor modele de cateheză. Întâlnirea s-a încheiat prin consti­tuirea grupurilor mici de lucru pentru conceperea ghidului catehetic.