Actualitate muzicală Corul Cantus Domini - misionar al muzicii sacre în vremuri de pandemie

Un articol de: Diac. Marius D. Oblu - 02 Septembrie 2020

La împlinirea a 7 ani de existență, Corul bărbătesc Cantus Domini pune în valoare, în vremuri tulburi pentru societatea noastră greu încercată de izbucnirea pandemiei, un deziderat de suflet al membrilor săi: editarea compact-discului Cântările Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh ­Daniel, sub sigla Radio TRINITAS.

Conceptul muzical al compact-discului constă în reliefarea momentelor importante din cadrul slujbei Sfintei Liturghii Ortodoxe, selectate din punct de vedere muzical, iar în scopul oferirii unui plus de solemnitate a fost conceput formatul de Cântări ale Sfintei Liturghii cu arhiereu, drept care susținerea recitativelor ce revin arhiereului a fost împlinită de către Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, celelalte recitative liturgice fiind asigurate de părintele prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, arhidiaconul conf. univ. dr. Gabriel-Constantin Oprea, de la Universitatea Națională de Muzică București, slujitor la Mănăstirea Stavropoleos, pr. prof. dr. Dumi­tru-Codruț Scurtu, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic Ortodox Râmnicu Vâlcea, pr. Fănel Burulean, slujitor la Parohia Stupinele-Chirnogi, jud. Călă­rași, și pr. Ionuț Codreanu, slujitor la Parohia îSfântul IlieÎ-Rahova din București.

Repertoriul utilizat de cântări este alcătuit exclusiv din creația compozitorilor români consacrați (Sabin Drăgoi, Nicolae Lungu, Ion Costescu, Gheorghe Ghiulamila, Gheorghe Danga și Dragoș Alexandrescu).

Părțile solistice ale unor lucrări prezentate pe compact-disc au fost susținute de baritonii Andrei Predescu, artist liric al corului Operei Naționale din București și membru al Coralei îNicolae LunguÎ a Patriarhiei Române, și Ilie-Emanuil-Alexandru Răducanu, absolvent de master în teologie ortodoxă, și tenorii pr. Florin Cheagă, preot de caritate la Spitalul îSfânta MariaÎ București, și Gheor­ghe-Alexandru Lazăr, licen­țiat în teologie ortodoxă.

Conținutul compact-discului este organizat în 19 trackuri audio, dispuse în succesiunea tipiconală a rânduielii Sfintei Liturghii. De asemenea, CD-ul conține și o broșură de prezentare de 11 pagini, în concepția grafică a pr. Ștefan Zara și Ana-­Maria Zara.

Activitatea tehnică de imprimare a fost realizată înainte de luna martie 2020, care a marcat începutul pandemiei, corul beneficiind de suportul profesional al domnului Paul Simon, producător muzical Paul Simon Esperando.

Corul bărbătesc Cantus Domini, membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România, activează în cadrul Asociaţiei Culturale a Corului bărbătesc Cantus Domini. Din motive administrative şi mai ales din nevoia de a putea fi susţinute proiectele culturale ale corului, interne şi internaţionale, începând cu anul 2014, a fost fondată Asociaţia Culturală a Corului bărbătesc Cantus Domini.  Întreaga activitate, atât a asociației, cât și a corului, se bazează pe voluntariat, pasiunea pentru artă și cultură, în general, nu doar pentru muzică, dorinţa de performanţă și dragostea de a cânta în comuniune fiind câteva însuşiri distinctive ale membrilor săi.

Corul a primit distincții, medalii și premii la toate concursurile și festivalurile corale naționale și interna­ționale la care a participat, reprezentând cu cinste numele Bisericii și al României (București, 2012; Cincinnati-Ohio - SUA, iulie 2012; Graz - Austria, iulie 2013; Râmnicu Vâlcea - mai 2014; Istanbul - Turcia, iulie 2014; Sankt Petersburg - Rusia, august 2015; Preveza - Grecia, iulie 2017; Cairo - Egipt, septembrie 2017; Canada - decembrie 2016; Sankt ­Petersburg - Rusia, august 2018; ­Ligourgio/Epidaurus - Grecia, mai 2019; Moscova - Rusia, concurs ­on-line, mai 2020).

La evenimentele competiționale la care a participat, corul s-a remarcat prin rezultate deosebite, obținând marele premiu, premiul I, premiul al II-lea, medalia de aur și de argint, premii speciale pentru cel mai bun solist și pentru cel mai bun dirijor, dar și diplome de excelență și diplome omagiale oferite de Patriarhia Română, Ministerul Culturii din Republica Arabă Egipt, Consulatul României la Sankt Petersburg, Centrul Cultural UNESCO-Grecia, Primăria Generală a Municipiului București.

Palmaresul naţional şi internaţional al Corului bărbătesc Cantus Domini confirmă valoarea şi potenţialul pe care această formaţie corală îl are în a-şi deservi cu competenţă, responsabilitate, dar şi cu mândrie naţională rolul de „ambasador” al culturii româneşti oriunde şi oricând i se oferă această nobilă ocazie.