Admiterea de toamnă în universități
În centrele universitare din țară se organizează, în aceste zile, a doua sesiune de admitere pentru programele de licență, master și doctorat. Cele mai multe locuri disponibile sunt cele nebugetate, iar candidații se pot înscrie și online. De exemplu, la Universitatea din Bucureşti (UB) au fost scoase la concurs peste 6.300 de locuri pentru sesiunea de toamnă a admiterii 2024, 1.731 de locuri fiind pentru programele de studii de licenţă, 4.220 de locuri pentru programele de studii de masterat şi 440 de locuri pentru studiile doctorale. „Pentru studiile de licenţă, UB oferă candidaţilor interesaţi să studieze la una dintre cele 19 facultăţi 1.731 de locuri (dintre care 156 la buget); pentru persoanele interesate de studiile de masterat, UB pune la dispoziţie 4.220 de locuri (dintre care 455 la buget); în timp ce şcolile doctorale ale UB scot la concurs 440 de locuri”, au transmis reprezentanții UB.
Sesiunea de toamnă a admiterii în anul universitar 2024-2025 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se va desfășura până în 13 septembre, absolvenții de liceu având la dispoziție 8.190 de locuri. Pentru specializările cu frecvență, candidații pot opta pentru 930 de locuri bugetate și alte 6.265 de locuri cu taxă, în timp ce 995 de locuri sunt destinate candidaților care doresc să urmeze cursuri universitare cu frecvență redusă sau la distanță. „Primele specializări în sistem dual ale UBB, în cadrul cărora studenții vor petrece jumătatea timpului alocat pentru studii la o firmă parteneră, având astfel șansa de a-și începe cariera în domeniul ales chiar din timpul studenției”, potrivit unui comunicat al UBB.
La Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi Iaşi” (TUIASI) anunţă organizarea concursului de admitere pentru 178 de locuri la buget, 394 la taxă şi 145 pentru candidaţii români de pretutindeni. TUIASI a înregistrat și un record anul acesta: în sesiunea de admitere din vară au fost ocupate toate locurile la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată. (O. N.)