Agenda culturală 30 iulie - 5 august

Un articol de: Anca Tuică - 30 Iulie 2019

30 iulie - Festivalul Interna­țional Enescu și muzica lumii, ediția a XX-a vă propune de la ora 19:00, în Sala Casino din Sinaia, un program muzical cu lucrări compuse de W.A. Mozart. Interpretează Romanian Sinfonietta Orchestra dirijată de Horia Andreescu. Solist - Alexander Sitkovetsky la vioară.

31 iulie - „Tradiție și multiculturalitate: ceramică raku” este un atelier organizat la Palatul Culturii din Iași de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub egida „Iași - Capitala Tineretului din România”. Coordonatorul atelierului este ceramistul Mihai Spiridon. Acesta va realiza o prezentare a procesului de obținere a ceramicii raku, o tradiție a Curții Imperiale japoneze din secolul al XVI-lea, de servire a ceaiului în natură, într-o ceașcă încălzită „la roșu”. Intrarea este gratuită cu programare la 0232 275 979, int. 142 sau 129.

1 august - Cel de-al doilea concert al săptămânii din programul Festivalului Interna­țio­nal „Vara Magică” este concertul „Sunetele destinului~ susținut de trei artiști români de excepție: pianistul Constantin Sandu, violonistul Rafael Butaru și violoncelistul Răzvan Suma. Din program: L. van Beethoven - Sonata pentru pian op.13 Patetica, Sonata pentru vioară și pian op. 30 nr. 2 și Trio pentru pian, vioară și violoncel op. 1 nr. 3. Concertul va începe la ora 19:30. 

2 august - Palatul Culturii din Iași, expoziția „Revelație” cu peste 50 de lucrări semnate de Magdalena Rădulescu din colecția privată a domnului Cătălin Casperschi și din colecția Muzeului de Artă Iași. Lucrările pictoriței se încadrează în avangarda interbelică și rămân expuse până la data de 8 august. 

3 august - Expoziția retrospectivă Iolanda Rosa (1926-2007) în Cluj-Napoca. Artista este recunoscută pentru pasiunea de a picta peisaje specifice satelor din Transilvania. Expoziția rămâne deschisă până în 11 august, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

4 august - Expoziția „Tradiţie şi actualitate. Evoluţia Sistemului Naţional de Decoraţii (secolele XIX - XXI)” este deschisă pentru vizitare la Muzeul național Cotroceni din Capitală. Exponatele ilustrează particularitățile, tendințele și evoluția pe care sistemul de decorații le-a cunoscut în peste 150 de ani de existență. 

5 august - La Oravița, în perioada 3-15 august, are loc Festivalul Internațional „Zilele muzicii la Oravița”: Ediția a XVII-a este dedicată muzicii la pian. Evenimentul se desfășoară la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” și la Casa de Cultură „George Motoia Craiu”. Intrarea este liberă.