Aida Tasgian, machetatoare de mărci poștale românești
În luna dedicată cu precădere femeilor, Muzeul Național de Istorie a României a deschis micro-expoziţia temporară „Aida Tasgian.
Graficiană, machetatoare, artistă”, care scoate la lumină talentul filatelic pe care l-a avut o femeie, într-un domeniu de activitate în care predomină bărbații. Proiectul face parte din seria „Exponatul lunii” și prezintă publicului machete de mărci poștale din Colecția Filatelică a României, precum și lucrări de grafică și obiecte personale ale artistei.
Expoziția reprezintă un omagiu adus contribuției femeilor la istoria artei și cea a filateliei românești, la confluența cărora se regăsește Aida Tasgian, artistă de origine armeană și una dintre puținele machetatoare de mărci poștale românești. Aceasta a urmat cursurile Școlii Medii de Artă Plastică din București, apoi s-a angajat la Fabrica de Timbre, unde a lucrat ca graficiană și specialistă în gravură și cromogravură. De-a lungul carierei sale a machetat 319 timbre pentru 80 de emisiuni. Recunoașterea pentru activitatea sa în machetarea mărcilor poștale a venit odată cu participarea la concursurile de profil, unde a fost distinsă cu premii pentru un număr semnificativ de timbre și emisiuni pe care le-a realizat.
În cadrul expoziției, publicul va avea prilejul să vadă o parte din timbrele pe care le-a machetat, dar și fotografii ale artistei și obiecte de lucru care i-au aparținut. Curatorul expoziției, Erica Iojă, consideră că personalitatea și talentul artistei merită să fie cunoscute nu doar de către cei pasionați de filatelie, ci și de către publicul larg.
În expoziție sunt incluse piese din colecția doamnei Marie-Louise Constantinescu, fiica Aidei Tasgian. Le veți putea admira împreună cu mărcile poștale până în data de 8 aprilie 2022, la muzeul din Calea Victoriei nr. 12. (A. D.)