Alexandru Tzigara-Samurcaș, întemeietorul Muzeului Național

Data: 06 Decembrie 2022

Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) a deschis expo­zi­ția „Alexandru Tzigara-Samurcaș - întemeietorul Muzeului Național”, prin care se celebrează 150 de ani de la nașterea fondatorului Muzeului Național „Carol I”, supranumit în epocă Muzeul de la Șosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă națională este MNȚR care, prin intermediul acestei expo­ziții, evocă și omagiază o personalitate marcantă a culturii poporului nostru.

Alexandru Tzigara-Samurcaș, istoric de artă, întemeietor al muzeografiei românești, publicist în sfera culturală și fin intelectual format în spirit european, a lăsat moștenire o vastă operă publicistică și memorială, dar și un bogat patrimoniu material, de artă țărănească și artă religioasă, reunit în colecțiile Muzeului de la Șosea. De-a lungul vieții a adunat în jurul său figuri de seamă culturale, politice și științifice din România, dar și oameni simpli, care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului muzeal. Casa Regală l-a sprijinit în mod constant pentru punerea în valoare a moștenirii culturale a poporului român.

Expoziția de la MNȚR aduce în fața publicului obiecte reprezentative pentru arta națională, culese din teren și fotografiate de însuși Alexandru Tzigara-Sa­murcaș în timpul campaniilor sale de cercetare etnografică și de documentare. În afară de acestea, sunt expuse şi obiecte personale, regăsite în colecția familiei Tudor și Maria Berza, care completează portretul celui care a fost întemeietorul Muzeului de la Șosea. Virgil Nițulescu, directorul MNȚR, consideră că trebuie să ne apreciem înaintașii. Tzigara-Samurcaș este unul dintre aceștia, iar expoziția reprezintă un gest de recunoștință. Curatorul expoziției, Venus Marian Mateescu, a precizat la vernisaj că publicul are ocazia să descopere exponate de o mare valoare artistică, reprezentative pentru arta tradițio­nală românească. 

Expoziția „Alexandru Tzigara-Sa­mur­caș - întemeietorul Muzeului Național” va putea fi vizitată până în 21 mai 2023, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Odată cu finisajul expoziției se va redeschide expoziția permanentă a muzeului din clădirea monument istoric, după un lung proces de restaurare, un moment mult așteptat de iubitorii de artă. (A. D.)