Alimentele bogate în acizi omega 6 şi omega 3 favorizează obezitatea

Data: 11 August 2010

Un studiu realizat de cercetătorii francezi arată că un exces cronic de acid linoleic, mai cunoscut sub numele de omega 6, asociat cu un deficit de acid alfa-linoleic, faimosul omega 3, favorizează creşterea nivelului obezităţii de la o generaţie la alta. Omega 6 şi omega 3 sunt acizi graşi polisaturaţi esenţiali, indispensabili organismului uman, care nu îi poate produce singur şi, prin urmare, trebuie luaţi din alimentaţie. Omega 6 se găseşte îndeosebi în porumb, care este ingerat în cantităţi mari de animalele din crescătorii, cu care omul se hrăneşte (jumătate din lipidele consumate provin din carne şi din produsele lactate). Omega 3 este prezent mai ales în seminţele de in, rapiţă şi în peştele gras (somon, sardină sau scrumbie). Cantitatea de omega 6 ingerată a crescut în ultimele patru decenii cu 250%, în timp ce cea de omega 3 a scăzut cu 40%. Experţii recomandă un raport de cinci omega 6 la un omega 3, dar astăzi se consumă 15 omega 6 la un omega 3. "Se cunoaşte rolul benefic al omega 6 în tratarea hipercolesterolemiei şi cel al lui omega 3 în funcţionarea cerebrală. Însă, consumate în mod dezechilibrat, ele sporesc factorii care favorizează obezitatea şi pot avea consecinţe grave, pe termen lung, asupra sănătăţii umane", consideră cercetătorii.