Ambasadori în halate albe, un proiect medical transfrontalier
Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau foarte căutați. Iată unul dintre motivele pentru care TRINITAS TV s-a gândit să le dedice un întreg proiect.
Sofia Ionescu a fost prima femeie neurochirurg din lume. S-a consacrat internațional atunci când un emir arab căuta un doctor care să-i opereze soția și, conform religiei lor, trebuia neapărat să fie o femeie.
Acum câțiva ani, când nu mai era o problemă să treci granița nici ca doctor, nici ca pacient, o cunoștință îmi povestea cum a apelat la o celebră clinică austriacă pentru o complicată problemă urologică și cei de-acolo s-au minunat: Păi, dacă sunteți din România, de ce nu mergeți la doctorul Sinescu!?
Sunt doar două exemple, alături de care se pot adăuga numeroase altele. Doctorii români de top care lucrează în țară, în toate domeniile medicale, sunt bine-cunoscuți și pacienții știu că se pot baza pe ei, dar, prin forța împrejurărilor, despre cei din străinătate știm mai puțin. De aceea, TRINITAS TV, televiziunea Patriarhiei Române, a desfăşurat în perioada iunie-octombrie 2024 proiectul „Medici români în Europa”, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Federația Europeană a Academiilor de Medicină, Fraternitatea Medicilor Ortodocși „Sfântul Luca al Crimeei”, Asociația Medicilor și Chirurgilor Dentiști de Origine Română din Franța, Asociația Medicilor de Origine Română de pe Coasta de Azur și Asociația Medicilor Români din Renania de Nord-Westfalia. Proiectul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului României, anunţă televiziunea TRINITAS în comunicatul de presă emis la finalizarea proiectului.
Proiectul urmărește creșterea vizibilității medicilor din diasporă, adevărați ambasadori în halate albe, prin promovarea modelelor de bune practici, a asociațiilor medicale românești și a beneficiilor afilierii doctorilor români la grupuri profesionale de reprezentare și cooperare. Prin acest proiect, TRINITAS TV promovează doctori români din țări precum Franța, Germania, Austria, Monaco și Belgia, președinți sau membri ai unor asociații medicale românești, care transmit astfel celorlalți doctori din străinătate mesajul că împreună pot fi mai puternici și că, aderând la structuri asociative constituite legal, interesele lor profesionale pot fi mai bine reprezentate în dialogul cu statele-gazde. Pe de altă parte, prin emisiunile și materialele video realizate în cadrul proiectului, români din diasporă primesc informații medicale foarte utile.
De subliniat că proiectul are și o componentă de promovare a medicilor români în cadrul comunităților ortodoxe parohiale din diasporă, pentru a spori coeziunea și acțiunile de sprijin reciproc concrete între asociațiile medicale și parohii, între medici și credincioși.
După ce au fost difuzate la TRINITAS TV, emisiunile din cadrul proiectului „Medici români în Europa”, realizate de echipa „Prețuiește sănătatea” (producător Alina Cândea, realizator Elvira Gheorghiță), pot fi vizionate pe platforma dedicată lor, mediciromaniineuropa.trinitas.tv. Aici veţi găsi şi prezentarea protagoniștilor și o bogată galerie foto. Filmele, care beneficiază și de limbajul mimico-gestual, pentru cei cu deficiențe de auz, conțin și imagini din activitatea doctorilor și imagini de arhivă.
Sloganul „Împreună, mai puternici” este slujit din plin, căci doctorii din diasporă colaborează între ei și chiar au constituit asociații ale medicilor români, ducând astfel și mai departe prestigiul de care se bucură medicina românească în lume.
12 oameni frumoși
Doisprezece medici români cu rezultate remarcabile, președinți sau membri ai unor asociații medicale românești, își unesc vocile în proiectul TRINITAS TV pentru a le transmite celorlalți medici români din diasporă mesajul că împreună pot fi mai puternici și că, aderând la structuri asociative constituite legal, interesele lor profesionale pot fi mai bine reprezentate în dialogul cu statele-gazde. De asemenea, prin emisiunile și materialele video realizate în cadrul proiectului, cetățenii români din afara granițelor țării au acces la informații relevante din partea unor specialiști ai lumii medicale.
Dr. Raluca Mincu, reprezentând deopotrivă Clinica de Cardiologie și Angiologie a Centrului de Boli Cardiovasculare din Germania de Vest și Asociația Medicilor Români din Renania de Nord-Westfalia, își iubește profesia și iubește oamenii. Salvează vieți, este conferențiar universitar la Universitatea din Essen și se implică în activitățile Asociației Medicilor Români din Renania de Nord - Westfalia, căci îi pasă și de colegii de breaslă, și de conaționalii ei.
Dr. Radu Lupescu, de la Clinica Rhéna din Strasbourg, Franța, este un anestezist renumit în Franța, cu o carieră strălucită. Își desfășoară activitatea într-una dintre cele mai mari și moderne clinici private din Strasbourg și este președintele asociației medicilor din acest spital. Pentru performanțele sale și pentru capacitatea organizatorică remarcabilă de care a dat dovadă în lupta cu pandemia de COVID-19, dar și pentru întreaga carieră, a fost decorat de către preşedintele francez Emmanuel Macron, în 2020, cu Ordinul Naţional al Meritului.
Dr. Alina Sturdza, de la celebrul Spital Universitar AKH din Viena, unde se tratează mulți români, este radioterapeut oncologic. După ce a terminat studiile Facultății de Medicină „Carol Davila” din București, a urmat o specializare de șase ani în radiologie oncologică la spitalul Princess Margaret al Universității din Toronto, unul dintre cele mai bune din lume. La Viena a ajuns în 2008, cu o bursă de un an, oferită de National Cancer Institut of Canada, pentru a se supraspecializa în tratamentul cancerelor ginecologice, aprofundând o tehnică inovatoare la acel moment. Și acolo a rămas!
Protos. dr. Athanasie Ulea are un cabinet individual de psihiatrie și psihoterapie în München. Este specialist în psihiatrie și psihoterapie, dar și preot slujitor în Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” din capitala landului federal Bavaria. Timp de 8 ani a lucrat la Clinica de Psihiatrie, Psihoterapie și Psihosomatică din cadrul spitalului HELIOS din partea de est a Germaniei. În 2020 a obținut titlul de medic specialist în psihiatrie și psihoterapie și își tratează pacienții în cabinetul său din München.
Dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, de la Spitalul Universitar Pitié-Salpêtrière din Paris, este un neurolog de renume în Franța, dar și scriitoare și artistă. În perioada comunistă din România a urcat pe marile scene ale țării alături de nume mari ale folkului românesc, impresionând cu vocea sa cristalină. Chitara îi este și acum un prieten de nădejde. Și-a format o carieră de neurolog în România, profesând timp de 10 ani în fostul Spital „Dr. Gheorghe Marinescu” din București. După evenimentele din 1989 a ales să plece din țară, clădindu-și o nouă și strălucitoare carieră în Hexagon.
Dr. Constantin Turchină este consul general onorific al României în principatul Monaco și președintele Asociației Medicilor de Origine Română de pe Costa de Azur. Deși a plecat din România de peste 25 de ani și s-a stabilit în Monaco de 20 de ani, cardiologul Constantin Turchină vorbește cu emoție despre locurile natale și este un român care își reprezintă ţara la cel mai înalt nivel.
Dr. Claudia Tănase profesează la Spitalul Universitar Bicêtre din Paris și face parte din Fraternitatea Medicilor Ortodocși „Sfântul Luca al Crimeei”. După ce a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, i s-a oferit șansa de a pleca la Paris pentru a-și aprofunda cunoștințele medicale. După terminarea rezidențiatului, medicii cu care a colaborat au invitat-o să facă parte din echipa lor. Din 2008, este specialist în Anestezie și Reanimare, un domeniu în care excelează. În plus, pasiunea sa pentru a ajuta și îngriji copiii a dus-o pe calea anesteziei pediatrice.
Dr. Eugen Ionescu, de la Spitalul Universitar „Edouard Herriot” din Lyon, președinte al Asociației Medicilor și Chirurgilor Dentiști de Origine Română din Franța, și-a început parcursul profesional în orașul natal, Iași, unde, încă din timpul formării, a manifestat un interes deosebit pentru o ramură relativ nouă a medicinei - Otoneurologia, la intersecția dintre ORL și neurologie. Cum la acea vreme în România nu existau resursele necesare pentru acest domeniu, a plecat în 1993 la Lyon pentru un stagiu de pregătire. S-a întors în România, a încercat să aplice cele învățate, dar, din nou, lipsa infrastructurii necesare l-a forțat să revină la Lyon. Astăzi, este adjunctul Serviciului de Audiologie și Otoneurologie al Spitalului „Edouard Herriot”, centru de referință în evaluarea și tratamentul pacienților cu probleme cronice de echilibru, instabilități sau vertij.
Prof. dr. Ștefan N. Constantinescu, președinte al Federației Academiilor Europene de Medicină şi o somitate medicală internaţională, își desfășoară o mare parte a activității profesionale la Bruxelles, în Belgia, fiind profesor de biologie moleculară și celulară la Universitatea Catolică din Louvain, Institutul Duve, și membru titular al Institutului Ludwig de Cercetare a Cancerului. De asemenea, este consultant intern în hematologie la Spitalul Universitar Saint-Luc din Bruxelles. În 2021 a fost ales președinte al Federației Europene a Academiilor de Medicină. De asemenea, a primit Premiul Guvernului Belgian pentru științe medicale fundamentale.
Dr. Călin Ciofu, de la Spitalul Tenon din Paris, a crescut într-o familie de cadre medicale, atât bunicul, cât și tatăl fiind medici. Astfel, a cunoscut domeniul urologic înainte să fie student la Medicină, căci îl însoțea pe tatăl lui la congrese medicale şi a asistat la o intervenție chirurgicală încă din liceu. În ultimul an la Medicină a descoperit uro-ginecologia, specialitate care nici acum nu este suficient dezvoltată în România, dar care i-a marcat parcursul profesional în Franța, locul unde a ales să plece în 1990. În cei peste 30 de ani de activitate profesională în Franţa, chiar dacă a ales să profeseze acolo, a purtat şi poartă cu dragoste și nostalgie România în suflet.
Dr. Șerban Mihăileanu, care are un cabinet individual de cardiologie în Paris, este printre marii specialişti ai lumii în fiziologia valvelor cardiace şi creatorul metodei de ecografie pe cord deschis, utilizată în toate spitalele lumii. Deşi în facultate a făcut gardă de noapte la serviciul de chirurgie al Spitalului de Urgență Floreasca, a ales ulterior cardiologia. Profesorul Leonida Gherasim a fost unul dintre mentorii săi în medicină. După rezidențiat a început să lucreze la Spitalul Fundeni și a reușit chiar să publice într-o revistă medicală americană. Nu a mai rezistat opresiunii regimului comunist și, în 1984, a plecat în Franța. La 3 luni după ce a ajuns aici, lucra deja în echipa doctorului Alain Carpentier, celebrul chirurg francez, părintele reparației moderne a valvei mitrale.
Tatăl medicului Mircea Sofonea, profesor de matematică, a primit în 1991 un post de conferențiar universitar la Universitatea Blaise Pascal din Clermont-Ferrand, așa că întreaga familie s-a mutat în Franța, când viitorul doctor avea doar un an. De notat că bunicii paterni erau medici, bunicul matern medic veterinar, iar unchiul cercetător fizician. Mircea Sofonea a urmat toate studiile în Franța. În liceu a decis să aprofundeze domeniul biologiei evolutive a bolilor infecțioase și cel al dinamicii populației. La Institutul Pasteur a învățat epidemiologia și mai ales modelarea matematică și statistică a bolilor infecțioase. Teza sa de doctorat, „Analize cantitative în vremuri de criză sanitară”, folosind matematica, statistica, informatica și actualitatea sanitară, a susținut-o la cea mai veche universitate de medicină din lume, Universitatea din Montpellier. Acum este conferențiar universitar, cercetător și epidemiolog la această universitate și la Spitalul Universitar Nîmes.