„Ana, mon amour” a primit Ursul de Argint la Berlin
Filmul românesc „Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun montaj la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfășurat în perioada 9-19 februarie 2017. Trofeul a fost acordat Danei Bunescu în cadrul festivității de la Berlinale Palast, după cum informează presa locală, dar și internațională.
Filmul „Ana, mon amour” este o analiză a unei poveşti de dragoste, mai exact o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Protagoniștii peliculei „Ana, mon amour”, Toma și Ana, se cunosc în facultate, încep o relație de iubire ce devine, în scurt timp, o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma își asumă rolul de protector necondiționat. Deși pare să dețină controlul asupra relației, ani mai târziu el se trezește gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înțelege, încercând disperat să o salveze. Scenariul, semnat de Călin Peter Netzer, Cezar Paul Bădescu şi Iulia Lumânare, a fost inspirat de romanul „Luminiţa, mon amour” scris de Cezar Paul Bădescu.
Premiul Ursul de Argint a fost acordat Danei Bunescu pentru montajul filmului, trofeu pe care aceasta a ținut să îl dedice echipei cu care a lucrat, „pentru că toată munca lor se regăsește acolo”. Ea a explicat că „până să ajungă la mine, materialul a trecut prin mâinile și prin capetele multora. Și prezența se simte în fiecare fotogramă. Și trebuie respectată. Și de-asta mi se pare important ce s-a întâmplat”, după cum relatează Agerpres. Nu este prima dată când Dana Bunescu face echipă „bună” cu cei de la „Ana, mon amour”: „Nu este prima oară când lucrăm împreună, am colaborat și la «Poziția copilului» - e o plăcere. Ne înțelegem foarte bine. Negociem întotdeauna ce e de negociat. Nu există porți închise în nas. Discutăm și facem, deci colaborarea e foarte ușoară și foarte plăcută”.
„Ana, mon amour” a fost proiectat, în premieră mondială, vineri seara, pe 17 februarie, în cadrul competiției oficiale a prestigiosului festival de la Berlin. Filmul poate fi vizionat pe marile ecrane din România începând din 3 martie 2017. Pe lângă montajul și sound design-ul ce aparțin Danei Bunescu, directorul de imagine este Andrei Butică, decorurile sunt realizate de Mihaela Popescu, costumele de Augustina Stanciu, sunetul înregistrat de Andre Rigaut, iar machiajul a fost realizat de Christina Paul. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Oana Iancu. Regizorul Călin Peter Netzer este laureat al Premiului Ursul de Aur în 2013, cu filmul „Poziția copilului”.