„Arcalia”, o nouă expoziție de pictură semnată Murivale
Artistul Vasile Mureșan (Murivale) și-a vernisat, vineri seara, expoziția „Arcalia”, după denumirea satului său natal de pe lângă Bistrița, expoziție alcătuită din lucrări în ulei. Culoarea dominantă este galben, despre care artistul spune că este culoarea „care-I place cel mai mult lui Dumnezeu”. Vernisajul a avut loc în spațiul expozițional Kulturama Studio.
Satul Arcalia nu este pentru prima oară „vedetă” în picturile lui Murivale, lucru subliniat chiar de către artist, pe contul său de Facebook: „Despre Arcalia eu am făcut mai multe expoziţii. (...) O primă expoziţie a fost anul trecut, la Monaco. (...) Mi-am dat seama că şi în satul meu există o comoară şi că trebuie să mă duc să o descopăr şi uşor, prin limbaj plastic, am reuşit să o descopăr şi să transmit emoţii prin ce am făcut, despre văi, despre ulicioare, despre sat. (...) Sunt peste 1.000 de lucrări, dar aici am doar 35-36”, a scris Murivale pe rețeaua de socializare, precizând totodată că s-a „adaptat unei vremi contemporane”.
Lucrările au fost realizate în această toamnă și este una dintre cele mai luminoase expoziții, potrivit stării artistului, mai optimistă. Picturile au fost selectate de Mirela Trăistaru, pictoriță și prietenă a lui Vasile Mureșan. „Muri este un artist care ştie să se bucure, împarte bulgări de fericire (...). Cred că este cel mai prolific artist român contemporan, nu ştiu un altul care să lucreze cu viteza lui şi cu fervoarea lui”, a afirmat Trăistaru. Prezent la expoziție, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, l-a caracterizat pe Vasile Mureșan ca fiind „un pictor remarcabil”. „Generozitatea lui umană se resimte puternic în ceea ce face, totul respiră generozitate, respiră o stare de spirit care e aproape pe cale de dispariţie”, a continuat Boroianu.
Printre iubitorii artei lui Murivale se numără și vicepremierul Vasile Dîncu, de formație sociolog, prezent la eveniment. Acesta a ținut să amintească faptul că Vasile Mureșan este un pictor foarte cunoscut și în străinătate, chiar mai cunoscut afară decât în România. Știe bine acest lucru, întrucât a fost la multe expoziţii în străinătate. Dîncu a precizat că îi cunoaște veneraţia pentru pictură și faptul că Murivale lucrează foarte mult. (...). „În doi ani de zile e în stare să picteze 2.000 de tablouri. (...) Asta înseamnă că nu-ţi rămâne spaţiu pentru altceva în viaţă decât pentru artă, or, asemenea tip de sinceritate mi se pare că este lucrul pe care îl găseşti foarte rar”. Deși nu este specialist în pictură, Vasile Dîncu susține că iubește pictura şi toate formele de artă și că știe să detecteze „ceea ce înseamnă autentic, acolo unde nu este minciună, unde nu este fals, unde îl simţi pe artist că este venit (...) cu toată fiinţa lui, cu tot sufletul lui, că te priveşte cu toată fiinţa lui”. În opinia sa, aceasta este arta adevărată şi (...) „cred că acest tip de oameni trebuie protejat şi trebuie sprijinit să iasă în spaţiul public, poate fi un exemplu pentru tineri, pentru cei care îşi caută o cale artistică, pentru cei care caută modele”.
Cine nu a reușit să ajungă la vernisajul expoziției „Arcalia” o poate vizita, la Kulturama Studio, până la data de 16 decembrie. După o pauză de sărbătorile de iarnă, expoziția se va redeschide în ianuarie. Intrarea este liberă și cu vânzare, aviz celor care vor să achiziționeze un tablou de Murivale, în care un sat - Arcalia - este aureolat în „galbenul lui Dumnezeu”.