„Arheologie și scripta varia”, un nou volum, în seria „Studii de istorie și de spiritualitate creștină”

Un articol de: Pr. Alexandru Costea - 30 Martie 2021

Anunțăm apariția volumului al V-lea din seria Studii de istorie și de spiritualitate creștină, începută în anul 2018, unde au fost republicate, într-o formă revizuită, cercetările științifice ale regretatului profesor Emilian Popescu, apărute de-a lungul timpului în reviste din țară ori străinătate.

Prezentul volum are un conținut variat și a fost considerat de autor un Miscellaneum. Volumul conține diortosirea finală a domnului profesor, predată editurii cu o zi înainte de trecerea sa la cele veșnice.

Volumul al V-lea, intitulat Arheologie și scripta varia, începe cu cercetările sale de arheologie, efectuate începând cu anul 1952, la Cetatea Histria, continuate la Callatis (Mangalia) și încheiate cu cele din Castrul roman de lângă Câmpulung Muscel. Deși acestea sunt din punct de vedere cronologic cele mai vechi, ele se publică abia acum, în volumul de față. Sunt relatări despre cercetările de început, efectuate la Histria, în calitate de colaborator al profesorilor Grigorie Florescu și Iorgu Stoian (timp de trei ani). Aici a scos la lumină, printre altele, și două biserici impresionante, una dintre ele având „sub podeaua și în jurul ei [...] numeroase morminte creștine”.

La Callatis (Mangalia) cercetările domnului profesor au dus la una dintre cele mai însemnate și interesante descoperiri din Dobrogea: într-un mormânt datat în secolele IV-III î.Hr., „un papirus, scris în limba greacă și ținut în mâna dreaptă de defunct. L-am fotografiat, dar textul lui nu-și va dezvălui conținutul decât după scoaterea papirusului din mormânt și conservarea lui pentru a putea fi citit. Este într-adevăr o descoperire neîntâlnită în Europa, unde clima ei mai umedă nu permite păstrarea pe perioade îndelungate a unor asemenea documente”.

La Câmpulung Muscel a scos la iveală importante clădiri ale castrului roman, care în timp au fost consolidate, iar astăzi formează cel mai de seamă monument de epocă roman, transformat în muzeu.

A doua parte a volumului este intitulată Scripta varia, în care sunt grupate câteva articole și studii, unele chiar inedite. Între acestea se află și comunicarea prezentată de Emilian Popescu la Facultatea de Teologie din București (24 aprilie 2018), cu prilejul aniversării sale, la 90 de ani. Un studiu dedicat Sfântului Martir Emilian, foarte drag domnului profesor, a fost determinat de „descoperirea, în timpul din urmă, la Ostrov, judeţul Constanța, a cavoului în care a fost înmormântat. A fost găsit chipul său, pictat în frescă pe un perete: el ține în mâna dreaptă simbolul său caracteristic, adică ciocanul mare de fier, cu care a distrus în templul de la Durostorum (Silistra) statuile și altarele păgâne”.

Volumul continuă cu relatările renumitului profesor Emilian Popescu la diferite congrese și întruniri internaționale la care a participat de-a lungul îndelungatei sale activi­tăți, fiind aduse la cunoștința celor interesați problemele abordate în acele împrejurări.

Un alt capitol este dedicat evocărilor unor personalități științifice și didactice, pe care le-a cunoscut și care l-au impresionat. Unele i-au fost profesori, altele au vizitat țara și au prezentat comunicări traduse de autor (Johannes Straub, Claude Mondesert și alții).

Se pot citi în volum și evocări despre personalități teologice româ­nești, mari duhovnici, profesori, ierarhi etc., pe care, mărturisește Emil­ian Popescu, „am avut fericirea să-i cunosc”. A adăugat și câteva prefețe la cărți importante, scrise de unii dintre ucenicii săi cei mai apropiați.