Arhidiaconul Jean Lupu, omagiat la 80 de ani de viață și 60 de ani de dirijat

Un articol de: Alexandra Drugan - 10 Martie 2020

Dirijorul Jean Lupu a împlinit sâmbătă, 7 martie, 80 de ani. Cu acest prilej a sărbătorit și cei 60 de ani care s-au adunat în cariera sa dirijorală. La ceas aniversar a urcat pe scena Ateneului Român, alături de Corul Symbol. În semn de apreciere a dăruirii și pasiunii cu care a promovat arta corală, muzica bizantină, colindele și creațiile românești contemporane, părintele Jean Lupu a primit din partea Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.

Alături de marea sa familie Symbol, maestrul Jean Lupu și-a sărbătorit ziua de naștere pe scena Ateneului Român. I-au fost alături și foste membre ale corului, care acum sunt mari cântă­rețe de operă pe scenele europene. Concertul aniversar a inclus stiluri muzicale variate, de la „Sorocul din Banat”, „Măruț roșu, măr cu dor”, până la „Balada” lui Ciprian Porumbescu și „Polca fierarului” de Joseph Strauss.

Concertul a început nu întâmplător, cu cântarea bisericească „Iubi-te-voi, Doamne”, Jean Lupu având drept motto Psalmul 103, care spune „cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi”.

La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Varlaam Plo­ieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis un cuvânt de felicitare și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Părintele arhidiacon Jean Lupu a primit în anul 1995 Crucea Patriarhală pentru mireni, atunci fiind doar profesor de muzică și, după ce a intrat în cler, prin Taina Hirotoniei în treapta diaconiei, a primit din partea Părintelui Patriarh Teoctist și Crucea Patriarhală pentru clerici. Anul acesta, în ajunul împlinirii vârstei de 80 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a pregătit părintelui arhidiacon Jean Lupu o sărbătoare în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc și a membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, în cadrul căreia i-a fost acordat cel mai înalt ordin al Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală pentru clerici”, a men­ționat Preasfințitul Episcop-vicar Varlaam Ploieș­teanul.

În cei 60 de ani de carieră, dirijorul Jean Lupu a dirijat corurile „Ciprian Porumbescu” și „Lirica” din Slatina și corul Liceului Pedagogic din București, cu care a sus­ținut primul concert pe scena Ateneului Român, în anul 1978. Au urmat Corul Cantata, iar ulterior, în anul 1990, Corul Symbol, pe care l-a în­ființat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Corul de copii și tineret Symbol al Patriarhiei Române a reușit să formeze multe gene­rații de copii, Jean Lupu precizând că familia Symbol are 600 de suflete și că cele mai înălță­toare succese nu au fost cele individuale, ci acelea pe care le-a obținut împreună cu corurile, deoarece un dirijor, dacă nu are în jurul lui o familie lărgită, nu se realizează ca dirijor.