Arhitectul Haralamb Georgescu, a doua carieră în America

Un articol de: Daniela Șontică - 15 Feb 2021

Între românii care au emi­grat din ţară la instalarea regimului comunist s-a aflat şi arhitectul Haralamb Geor­gescu, cel care a proiectat, în colaborare cu Horia Creangă, mai multe clădiri reprezentative în Bucureşti.

Născut la Piteşti în 1908, Haralamb Georgescu a studiat Arhitectura la Bucureşti. A fost discipolul lui Horia Creangă, împreună cu care a creat cele mai multe proiecte, începând cu anul 1933. Cu profesorul său, căruia i-a devenit asociat, sau de unul singur, a creat planurile unor clădiri moderniste în capitala României. Între imobilele proiectate, care există şi astăzi, se află: Halele Obor (1937 - prima variantă şi 1942 - a doua variantă), clădirea în care se află cinematograful Patria, iniţial Aro; restaurantul „Pescăruș” din Parcul Herăstrău; fostul cinematograf Luxor, astăzi Sala „Toma Caragiu” a Teatrului „Bulandra”, un imobil cu apartamente în Piaţa Lahovary, Fabrica de locomotive și țevi „Malaxa”, blocuri pe Calea Rahovei pentru Societatea de Telefoane în Bucureşti, iar în Braşov, Hotelul Aro-Palace.

Arhitectul a părăsit România în 1947 pentru a se muta în America. În primii patru ani a fost profesor asociat la Școala de Arhitectură a Universității din Nebraska, iar apoi s-a mutat în Los Angeles. Pe tărâm american a proiectat biserici, un hotel pentru bătrâni, clădiri de locuinţe, vile private pentru diverşi artişti.

Recunoscut ca un arhitect al deşertului, împreună cu un confrate american, a construit diverse vile private la scară mare, restaurante, blocuri, clădiri comerciale şi un club de golf. În ceea ce priveşte lăcaşurile de cult proiectate de român, acestea sunt: Biserica „Sfânta Maria” din Cleveland (Ohio) și Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheor­ghe” din Detroit (Michigan), ambele având elemente ce amintesc de bisericile din nordul Moldovei. A de­se­nat şi planul unui restaurant românesc în Montrose (California). Georgescu şi-a realizat şi propria locuinţă în Brentwood, Los Angeles. În anii ʼ70, arhitectul român a lucrat o scurtă vreme în Australia. S-a stins din viaţă în 1977.

La împlinirea unui secol de la naşterea lui Haralamb Georgescu, Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti a organizat o expoziţie omagială prin care a fost adus în atenţia tinerei generaţii. Multe dintre schiţele arhitectului român sunt expuse în Los Angeles în Muzeul „Jean Paul Getty”. Fiul său, Cristopher, locuieşte în Palm Springs, California, şi este un sculp­tor recunoscut, multe dintre lucrările sale de artă aflându-se în diverse colecţii muzeale şi private din Statele Unite.