Artă, tradiție și meșteșug la Muzeul Satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” prezintă publicului expoziția „Restituiri - Artă, Tradiție, Meșteșug” cu peste 200 de bunuri culturale din patrimoniul instituției, care au fost supuse unor intervenții de specialitate, cu diverse grade de dificultate. Acestea ilustrează elemente definitorii pentru viața satului românesc, care au stat la baza unor vechi meșteșuguri. Expoziția cuprinde obiecte conservate şi restaurate pe parcursul acestui an, care aduc în prim-plan croitoria și cizmăria.
În contextul celei de-a 14-a ediţii a Conferinței Naționale de Conservare-Restaurare „Doina Darvaș”, specialiștii Laboratorului de conservare şi restaurare al Muzeului Național al Satului (MNS) prezintă expoziția de obiecte conservate și restaurate „Restituiri - Artă, Tradiție, Meșteșug”, care se constituie într-o dovadă a preocupării acestora pentru cercetarea, conservarea şi restaurarea bunurilor culturale. Obiectele expuse fac parte din expoziţia permanentă în aer liber și din colecţiile muzeului (Ceramică, Lemn, Metal, Hârtie, Religioase, Port popular, Textile și Obiceiuri).
Curatorul Aurelia Tudor spune că „expoziția este o reconstituire a atelierelor de cizmărie și croitorie, care prezintă în paralel imagini din satul românesc, costume populare vechi, covoare și unelte de meșterit. Expoziția cuprinde obiecte privind prelucrarea firelor textile de la melițe până la diferite tipuri de piepteni pentru cânepă, in, lână, furci de tors, fuse foarte frumoase, dar și un război de țesut improvizat pe o coșniță. Avem covoare și multe costume, pentru că din mâna femeilor ieșeau aceste piese deosebite, care împodobeau casa și le înfrumusețau pe ele. În gospodăria de altădată trebuia să se vadă ce e mai frumos, dar și măiestria deosebită în a țese și asta se vedea prin ștergarul pus la icoană. În această expoziție am ales să expunem și trei icoane cu Sfântul Nicolae, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Spiridon. Se zice în popor că Sfântul Spiridon, numit și Sfântul călător, este patronul spiritual al cizmarilor și, pe vremuri, îi îmboldea pe copii și țărani să meargă prin noroaie sau pe drumuri accidentate, ca să își strice încălțările. Astfel, găseau cizmarii un bun prilej să lucreze un pic mai mult și din acest motiv îl îndrăgeau tare mult pe sfântul”.
Expoziția poate fi vizitată până la data de 30 ianuarie 2022, de miercuri până duminică, între orele 9:00 şi 17:00, în Sala „Gheorghe Focșa” a MNS. (A. D.)