Atlasul lingvistic român în imagini, la Cluj

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 28 August 2024

La Palatul Reduta, sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca, va avea loc, vineri, 30 august 2024, vernisajul expoziției „Oameni, locuri și cuvinte. Atlasul lingvistic român în imagini”, urmat de conferința „Limba română în dicționarele transilvănene. O călătorie prin istoria cuvintelor”, susținută de Bogdan Harhătă, cercetător la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române. 

 În perioada 1930-1938, Muzeul Limbii Române a realizat un proiect amplu pentru studiul limbii române vorbite și pentru cultura poporului român: Atlasul lingvistic român. Alături de sutele de mii de cuvinte și forme înregistrate prin anchete lingvistice directe, în fiecare din cele 388 de puncte cartografice ale Atlasului lingvistic român I și II, Sever Pop și Emil Petrovici au constituit și o arhivă fotografică. Expo­ziția prezintă o selecție de fotografii, realizate la nord și sud de Dunăre, şi oferă o perspectivă de ansamblu asupra vieții rurale din perioada interbelică. Cu semnifi­ca­ție sociologică, istorică și etnologică, imaginile surprind portrete ale subiecților anchetați și familiilor acestora, arhitectura rurală, evenimente din viața satului, obiecte casnice, ocu­pații tradiționale.

Legendele care însoțesc o parte din aceste documente sunt o dovadă a faptului că fotografia a fost, în ansamblul acestei cercetări, parte a cunoașterii limbii naționale, informează site-ul muzeul-etnografic.ro.

Expoziția va fi deschisă publicului până în 27 septembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.