Atlasul lingvistic român în imagini, la Cluj
La Palatul Reduta, sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca, va avea loc, vineri, 30 august 2024, vernisajul expoziției „Oameni, locuri și cuvinte. Atlasul lingvistic român în imagini”, urmat de conferința „Limba română în dicționarele transilvănene. O călătorie prin istoria cuvintelor”, susținută de Bogdan Harhătă, cercetător la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române.
În perioada 1930-1938, Muzeul Limbii Române a realizat un proiect amplu pentru studiul limbii române vorbite și pentru cultura poporului român: Atlasul lingvistic român. Alături de sutele de mii de cuvinte și forme înregistrate prin anchete lingvistice directe, în fiecare din cele 388 de puncte cartografice ale Atlasului lingvistic român I și II, Sever Pop și Emil Petrovici au constituit și o arhivă fotografică. Expoziția prezintă o selecție de fotografii, realizate la nord și sud de Dunăre, şi oferă o perspectivă de ansamblu asupra vieții rurale din perioada interbelică. Cu semnificație sociologică, istorică și etnologică, imaginile surprind portrete ale subiecților anchetați și familiilor acestora, arhitectura rurală, evenimente din viața satului, obiecte casnice, ocupații tradiționale.
Legendele care însoțesc o parte din aceste documente sunt o dovadă a faptului că fotografia a fost, în ansamblul acestei cercetări, parte a cunoașterii limbii naționale, informează site-ul muzeul-etnografic.ro.
Expoziția va fi deschisă publicului până în 27 septembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.