Avertizarea unui director: „Există dealeri de droguri în jurul şcolilor”

Data: 13 Septembrie 2024

În acest an şcolar, prioritatea majoră a autorităţilor şi, implicit, a Ministerului Educaţiei este prevenirea şi combaterea consumului de droguri în rândul elevilor, a transmis ministrul Ligia Deca. Activităţile cu acest specific vor fi derulate cu precădere în cadrul celor două săptămâni cu tematică specială: „Şcoala Altfel” şi „Săptămâna Verde”. 

Directorul Şcolii Centrale din Capitală cere însă autorităţilor măsuri mult mai ferme, apreciind că nu sunt suficiente activităţile de prevenire. 

„(..) Ar trebui să vedem de ce totuşi copiii noştri se duc spre… Pe de altă parte, şi autorităţile ar trebui să se implice un pic mai mult să meargă spre vârful caracatiţei, nu spre partea de jos. Pentru că noi dacă astăzi am aresta dealerii din jurul Şcolii Centrale, a doua zi alţii vin şi le iau locul. Dar noi nu mergem mai sus pe vârful piramidei să eradicăm. Tentaţiile sunt peste tot, se combină tot felul de substanţe care nici măcar nu ies la laborator. În cazul în care, Doamne fereşte, copilul are o problemă medicală, poate intra într-un şoc anafilactic şi nu ştii cu ce să intervii. Asta mă sperie pe mine, se duc şi se aruncă după nişte tutoriale. Prin intermediul DIICOT şi Agenţia Naţională Antidrog avem cel puţin o dată pe modul o şedinţă cu toţi copiii în care li se prezintă riscurile. Şi la şedinţe participă inclusiv părinţii”, a spus, la TVR, Lucian Popa, directorul Şcolii Centrale din Capitală.

De regulă, acest tip de activităţi funcţionează, însă nu în rândul celor vizaţi, pentru că aceia nici nu participă la astfel de sesiuni de informare, a mai apreciat acesta. 

Directorul Lucian Popa trage un semnal de alarmă şi mai subliniază că, deşi dealerii de droguri îşi ocupă poziţiile în special în jurul şcolilor în care învaţă elevi cu potenţial financiar mare, pericole foarte mari sunt în jurul tuturor unităţilor de învăţământ: „Să ştiţi că şi în zonele fără potenţial financiar cad victime, copiii şi tinerii fiind atraşi cu cadouri şi după aceea sunt obligaţi să vândă şi e mai dificil atunci”. (O.N.)