Binecuvântare şi felicitare pentru o lucrare bogată

Data: 04 Ianuarie 2025

În anul 2025, Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, marchează două momente de o im­portanță deosebită: 25 de ani de slujire arhierească (hirotonit la 1 mai 2000) și un deceniu de la întronizarea ca arhiepiscop al acestei eparhii, care a avut loc la data de 4 ianuarie 2015. Aceste repere biografice evidențiază o viață dedicată slujirii lui Dumnezeu și poporului binecredincios.

Născut la 29 martie 1954, în satul Stănița, județul Neamț, tânărul ce avea să devină Arhi­episcopul Ioachim și-a început parcursul duhovnicesc la numai 14 ani, ca frate la Mănăstirea Sihăstria. Apoi, între 1972 și 1980, și-a continuat ucenicia monahală în obștea Schitului Tarcău. După absolvirea Semi­na­rului Teologic de la Mănăstirea Neamț (1970-1975), a urmat ­cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucu­rești, consolidându-și formarea teologică.

Un moment definitoriu în viața sa a fost tunderea în monahism, în 1980, la Mănăstirea Bistrița, după care, datorită iscusinței în domeniul muzicii bisericești și a rânduielilor tipiconale, în anul 1985 a fost chemat la Catedrala Mitropolitană din Iași, ca slujitor.

În 1990, la recomandarea Noastră, a primit o bursă de studii la Institutul „Saint Serge” din Paris, unde a aprofundat teologia sub îndrumarea unor cunoscuți profesori contemporani, precum Olivier Clément și Boris Bobrinskoy.

Lucrarea sa de doctorat, sus­ținută în 1994, a abordat tema „Îndumnezeirii omului în gândirea Părintelui Dumitru Stăniloae”, chiar în timpul vieții marelui teolog român.

În perioada șederii sale la Paris, tânărul doctorand a ctitorit o mănăstire ortodoxă la Rosiers, dedicându-se slujirii credin­cio­șilor din Occident și tinerilor români aflați la studii în Franța sau în alte țări.

La întoarcerea în țară, în anul 2000, a fost hirotonit Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului (fiind ales de Sfântul Sinod pentru această demnitate în anul 1998), iar în 13 septembrie 2009, odată cu ridicarea Episcopiei la rang de Arhiepiscopie, a devenit Episcop-vicar.

În 16 decembrie 2014, Episcopul-vicar a fost ales de Sfântul Sinod Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, fiind întronizat în data de 4 ianuarie 2015.

Activitatea Înaltpreasfinți­tului Părinte Ioachim în Eparhia Romanului și Bacăului este bogată şi multiplă, spirituală, culturală şi socială, edilitară şi misionară.

Sub păstorirea sa, numeroase biserici au fost construite, iar multe lăcașuri de cult, mănăsti­rești și parohiale, au fost restaurate.

Printre realizările notabile se numără reabilitarea, restaurarea, consolidarea și mansardarea Reședinței Arhiepiscopale din Roman, a Așezămintelor „Melchisedec Ștefănescu”, „Precista” și „Episcop Lucian Triteanu”. Aceste proiecte evidențiază respectul profund al chiriarhului față de moștenirea eclesială și eforturile neobosite de a păstra tezaurul spiritual și patrimonial pentru care s-au ostenit înaintașii săi. Totodată, prin toate aceste activităţi, Înaltpreasfinția Sa a invitat clerul și credincioșii la multă responsabilitate pentru conservarea și punerea în valoare a bogatului tezaur cultural din această zonă a țării.

Prin lucrarea sa pastorală, liturgică și culturală, îmbinată cu o intensă activitate social-filantropică, Înaltpreasfinția Sa a cultivat iubirea milostivă în comunitate, întemeind instituții și așezăminte care slujesc oamenilor aflaţi în nevoi și tinerilor aflați la începutul activității lor academice.

În mod deosebit, se remarcă cele peste 40 de centre social-filantropice cu activitate consistentă și durabilă, între care Centrul de bătrâni „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja și Centrul social-filantropic Lazaret din Bacău sunt cunoscute în întreaga țară.

De asemenea, prin proiectul „Un tătic în cer, un părinte pe pământ” - sprijin pentru familiile tinere al căror tată-preot a trecut la cele veșnice, precum și prin oferirea de ghiozdane și rechizite pentru copiii defavorizați la începutul fiecărui an școlar, se arată grija părintească față de tânăra generaţie.

În lucrarea Înaltpreasfinției Sale este evidentă armonioasa împletire a ostenelilor ridicării edificiilor bisericești cu bucuria comuniunii euharistice şi cu lucrarea social-filantropică.

Începută de vrednicul de pomenire Episcopul Ioachim Mareș, Catedrala „Înălţarea Domnului” din Bacău se află acum la stadiul în care primește veșmânt iconografic în mozaic. La aceasta se adaugă proiectul amplu și năzu­ința asiduă a restaurării Așeză­mântului Spitalicesc Precista din Roman.

În încheiere, îl felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și ne rugăm ca Dumnezeu să-i dăruiască sănătate, putere și inspi­rație pentru a continua lucrarea sa pastorală, spre binele Bisericii noastre și al poporului dreptcredincios.

Întru mulți și fericiți ani, Înalt­preasfinția Voastră!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 10 ani de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim în demnitatea de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, sâmbătă, 4 ianuarie 2025, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.