Binecuvântări și acțiuni educaționale pentru românii din diasporă
În eparhiile ortodoxe române din diasporă, activităție bisericești încep să se desfășoare în condiții normale, cu respectarea regulilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Acolo unde au permis reglementările autorităților de stat, ierarhii au oficiat vizite pastorale, unde s-au revăzut cu credincioșii, s-au rugat pentru încetarea pandemiei și vindecarea celor bolnavi.
Italia
La sediul guvernului italian - Palazzo Chigi din Roma, a fost semnat vineri, 15 mai 2020, un protocol privind redeschiderea locașurilor de cult ortodoxe din Italia și posibilitatea credincioșilor de a participa la slujbe. Principalul obiectiv al protocolului vizează respectarea libertății religioase în conformitate cu normele sanitare de prevenire a infectării cu noul coronavirus, se arată pe episcopia-italiei.it.
Astfel, din data de 18 mai 2020, sunt permise orice serviciu liturgic și orice întâlnire de natură religioasă, cu condiția respectării tuturor măsurilor sanitare de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus, se arată pe episcopia-italiei.it.
De Ziua Familiei, duminică, 17 mai, copiii din Parohia Ortodoxă Românească din Cisterna di Latina, Italia, au desenat sfinți ocrotitori ai familiei și alte personaje din istoria Bisericii. Fiecare și-a postat creația în mediul on-line drept contribuție personală la marcarea acestei zile.
Spania
Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, prin Departamentul social-filantropic, din donațiile credincioșilor și din fonduri proprii, până la 15 mai, a ajutat mai multe familii nevoiașe cu suma totală de 4.450 de euro, a trimis suma de 1.000 de euro prin intermediul Protopopiatului Satu Mare pentru achiziționarea de obiecte sanitare destinate spitalului din Satu Mare și 1.500 de euro pentru achiziționarea de tablete pentru copiii nevoiași din Arhiepiscopia Râmnicului.
Cei care doresc să sprijine activitatea filantropică a eparhiei pot dona în contul: Obispado Ortodoxo Rumano de España y Portugal, ES20 0081 7330 0500 0250 9958, deschis la Banca Sabadell, cu specificația Donație Covid-19.
Suedia
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, iar la final a vorbit despre starea de sănătate a celor doi medici români din Suedia vindecați de COVID-19. „I-am pomenit la Sfânta Liturghie pe toți cei care sunt în neputința sufletului și a trupului. Am primit sute de nume ale celor care sunt în boală și în suferință. Pe toți aceștia îi pomenim neîncetat”, a spus Preasfinția Sa.
Ungaria
În anul 1740 erau menționate la Apateu, în documente, 52 de familii românești, aparținând de biserica românească din lemn, cu hramul „Sfântul Nicolae”, construită pe vechea vatră a satului. În locul acesteia a fost construită biserica actuală, din zid, cu același hram, între anii 1799 şi 1807. Din 1997, biserica de zid din Apateu a fost încredințată în purtarea de grijă a părintelui Origen Sabău, care a restaurat-o în întregime, fiind târnosită în anul 2002.