Biobibliografia părintelui Dumitru Stăniloae reeditată

Un articol de: Marius Nedelcu - 08 August 2013
La Editura Trinitas a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ediţia a II-a a lucrării „Părintele Dumitru Stăniloae. Biobibliografie“, semnată de Virginia Popa, care cuprinde prezentarea sistematică a operei teologului român, precum şi referinţele externe despre viaţa şi teologia sa. 
 
Lucrarea „Părintele Dumitru Stăniloae. Biobibliografie“, în 944 de pagini, umple un gol bibliografic resimţit în teologia românească, în special de cei care sunt interesaţi să cerceteze sistematic opera teologului român. Volumul este un instrumentar de lucru foarte util pentru studenţi şi profesori de teologie, pentru preoţi, pentru cei care redactează lucrări ştiinţifice, precum şi pentru oricine doreşte să se edifice asupra unei teme de teologie dogmatică care a fost tratată de părintele Dumitru Stăniloae. Biobibliografia oferă o perspectivă generală asupra vieţii şi operei teologului român, dar face şi o trecere la cele mai importante referinţe externe, arătând modul în care teologul român a fost receptat în spaţiul teologic românesc, precum şi în cel străin. „Vastitatea şi diversitatea operei părintelui Dumitru Stăniloae reprezintă o imensă bogăţie spirituală, care trebuie cunoscută şi valorificată de profesorii de teologie, de preoţi, de studenţi, de credincioşii intelectuali ş.a. Tezaurul spiritual conţinut în teologia părintelui Stăniloae este adunat în comuniune cu Sfinţii Părinţi ai Bisericii şi în coresponsabilitate cu Păstorii spirituali ai poporului român dreptcredincios de astăzi“, arată Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul-înainte. 
 
Materialul documentar al volumului a fost împărţit în două secţiuni. Prima secţiune (paginile 23-596) cuprinde o bibliografie sistematică a operei părintelui cu referinţe aşezate, în primul rând, după formatul documentului, respectiv volume şi broşuri, studii şi articole cu versiunile în limbi străine, predici şi cuvântări, interviuri şi convorbiri, introduceri, prefeţe şi postfeţe, recenzii, corespondenţă şi traduceri. A doua secţiune (paginile 597-942) cuprinde referinţe despre viaţa şi opera părintelui întâlnite în dicţionare, enciclopedii şi bibliografii, monografii şi volume colective, periodice, precum şi recenziile asupra operelor şi traducerilor teologului român, ca şi recenzii despre lucrări dedicate părintelui Stăniloae. Lucrarea a fost editată într-un format accesibil, uşor de mânuit şi de citit.