Biserica și Școala

Un articol de: Pr. Nicolae Dascălu - 22 Ianuarie 2020

În anul Independenței României, Eparhia Ortodoxă a Aradului începea să publice, de la 30 ianuarie 1877, revista „Biserica și Școala”, cu apariție săptămânală, continuatoarea expe­riențelor jurnalistice de la „Spe­ranța” (1869, 1871-1872) și „Lumina” (1872-1875). Programul editorial al „foii bisericești, scolastice și literare” a eparhiei arădene reiese chiar din denumirea aleasă de fondatori.

Timp de 72 de ani, publicația a constituit tribuna intelectuală în care ideile teologice și expe­riențele pedagogice au fost împărtășite de slujitorii biseri­cești și dascălii de la catedră, în educarea creștină ortodoxă și românească a tinerelor generații. Numărul mare de colaboratori și redactori de valoare, între aceștia la loc de cinste episcopii Vasile (Vincențiu) Mangra și Roman Ciorogariu, a contribuit la prestigiul publicației. Și-a încheiat activitatea în 1948, asemenea multor publicații bisericești, însă a renăscut în 1992, când începe seria nouă.

În prezent apare ca publicație a Arhiepiscopiei Aradului. Are format de ziar A3, cu opt pagini, iar periodicitatea de apariție este lunară. Președintele comitetului de redacție este Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, iar vicepreședinte, Preasfințitul Părinte dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar. Din comitet fac parte, în calitate de membri: protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, cu funcția de redactor responsabil, arhim. Teofan Mada, vicar administrativ, pr. dr. Vasile Cucu, secretar eparhial.

În fiecare număr, revista arădeană conține știri din actualitatea eparhială, cuvinte pastorale, documentare istorice, teologice și literare privind tematica anilor omagiali în Patriarhia Română, evocări și medalioane ale unor perso­nalități aniversate sau comemorate pe plan național sau local.

Pe frontispiciul revistei din anul 2019 se poate vedea că „Biserica și Școala” a ajuns la centenarul aparițiilor. În numărul 1/2019 putem citi, în pagina 2, articolul „Biserica și Școala – organism comun în viața satului românesc din Transilvania și Banat”.

Adaptată la noile tehnologii de comunicare, revista poate fi citită în format PDF și pe noul site al Arhiepiscopiei Aradului, lansat la 1 octombrie 2019, www.arhiepiscopiaaradului.ro, dar și pe vechiul site, www.episcopiaaradului.ro.