Brașovul de azi și de ieri în acuarele

Data: 27 Feb 2024

Muzeul Național Cotroceni prezintă, în Salonul Cerchez, expoziția „Re:Imagine Brașov”, care reunește lucrările a douăzeci de artiști contemporani brașoveni. Plecând de la elemente semnificative ale patrimoniului, ce definesc identitatea acestuia, artiștii s-au inspirat fie din istoria bogată a Brașovului, fie din orașul de astăzi, rezultând o serie de lucrări de artă care pun în valoare frumusețea unor locuri.

„Re:Imagine Brașov” este o expoziție atipică care oglindește percepția artiștilor despre mărturiile istorice, clădirile istorice și rolul patrimoniului în orașul în care s-au născut sau trăiesc. Legătura dintre patrimoniul Brașovului și arta contemporană este dinamică, fiind supusă interpretărilor individuale ale artiștilor care aduc în prezent mărturii ale trecutului. Lucrările reunite în această expoziție oferă o privire subiectivă asupra modului în care protejăm și conservăm patrimoniul, precum și asupra a ceea ce înseamnă moștenirea culturală și arhitecturală a orașului Braşov.

Coordonatoarea proiectului, Bianca Bălșan, consideră că „artiștii au nevoie de proiecte care să îi aducă mai aproape de istoria unor locuri și de patrimoniu. Această expoziție este rezultatul proiectului «Re:Imagine Brașov», care a cuprins o serie de evenimente la Muzeul de Artă Brașov, în cadrul cărora publicul a putut interacționa cu artiștii, în timp ce aceștia pictau lucrările care sunt acum expuse. Ideea de la care a pornit totul a fost modul în care patrimoniul Brașovului este văzut de artiștii contemporani. În cele douăzeci și trei de lucrări din expoziție vizitatorii vor putea vedea legătura afectivă pe care o au tinerii pictori cu orașul de sub Tâmpa”.

Lucrarea Magdalenei Stavilă înfățișează Muzeul de Artă Brașov, „prezentat nu doar ca o clădire obișnuită, ci ca un simbol pentru înțelegerea trecutului și prezentului prin artă. Așa cum un blazon reprezintă o familie sau un oraș, această clădire reprezintă orașul și istoria sa artistică”, după cum a spus artista. O perspectivă distinctă asupra orașului oferă Bianca Bideac cu „Poarta dintre două lumi”, o lucrare care îmbină acuarela cu colajul și alte tehnici creative, care ilsutrează Poarta Vămii, situată la capătul străzii Mureșenilor. Astăzi nu mai există, iar pe vremuri despărțea vechiul oraș în două lumi: cea de dinăuntru și cea de dinafara zidurilor cetății. Drumul ducea către o lume alertă, către un târg animat, cu negustori și meșteri, cu nobili și cârciumari.

Procesul de creație al artiștilor a devenit un act public, iar lucrările pot fi admirate la Muzeul Național Cotroceni, până în 8 aprilie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numărul de telefon 021.317.31.07. (A. D.)