Bursele şcolare, plătite la data de 15 a fiecărei luni
Criteriile de acordare a burselor elevilor pentru anul şcolar 2022-2023 au fost aprobate prin ordinul ministrului în data de 7 septembrie, iar documentele doveditoare vor fi depuse la secretariatele şcolilor până la 30 septembrie. Bursele se vor plăti „la data de 15 a fiecărei luni pentru luna precedentă”.
Ordinul ministrului educaţiei nr. 5.379/2022, aprobat în data de 7 septembrie, a atras atenţia asociaţiilor de elevi, dar şi Avocatului Poporului (AP), care reclamă ca fiind „nedreaptă” decizia de eliminare a burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate decât cea de domiciliu. „Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare, pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului, citat de Agerpres.
AP mai subliniază că o consecinţă a deciziei ministerului este „adâncirea inechităţilor între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban”.
În replică, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii de liceu au posibilitatea să obţină burse de performanţă, de merit şi de studiu, precum şi burse sociale pentru cei „aflaţi în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical”.
Totodată, elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat, spune ministrul, decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală. De alocaţia de transport pentru patru drumuri dus-întors beneficiază şi elevii care sunt cazaţi la internate în alte localităţi. „Nimeni nu este eliminat. Nimeni nu a tăiat nimănui nici o bursă.
În momentul în care bugetul pentru burse creşte de cinci ori, cred că este de la sine înţeles că elevii vor primi mult mai mulţi bani, inclusiv elevii din mediul rural care au nevoie de transport la şcoli”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Ultima zi în care elevii pot depune solicitări pentru bursă socială este 30 septembrie, iar pentru bursele de merit dirigintele va furniza datele necesare conform rezultatelor obţinute în anul şcolar anterior.
În cazul burselor de studiu sunt necesare acte doveditoare în original privind veniturile, inclusiv cele obţinute din chirii, pensii alimentare sau alocaţii suplimentare. În acest mod se însumează toate veniturile nete cu caracter permanent ale membrilor familiei, suma rezultată se împarte la numărul de luni, iar mai apoi la numărul de membri ai familiei.
Pentru bursele de studiu se califică elevii care, din punct de vedere financiar, provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni (iunie, iulie, august), cel mult egal cu salariul minim net pe economie. Bursele pentru „situaţie materială grea” se acordă elevilor ce provin din familii „care nu realizează un venit net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie (se ia în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii)”.
Sumele pentru toate tipurile de burse, dar şi pentru deconturile cu transportul sunt alocate de la bugetul de stat, iar bursele vor fi plătite obligatoriu în data de 15 pentru luna precedentă, potrivit HG nr 1.138, publicată miercuri seara în Monitorul Oficial.
Cuantumul minim al burselor lunare este de 500 de lei pentru bursa de performanță, 200 de lei pentru bursa de merit, 150 de lei pentru bursa de studiu şi 200 de lei pentru bursa de ajutor social. (O. N.)