Campanie de informare în şcoli
În încercarea de a convinge cât mai multe cadre didactice să se vaccineze şi să promoveze testarea în rândul lor şi al elevilor, Ministerul Educaţiei (ME) a demarat campania de informare intitulată „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, program derulat cu sprijinul specialiştilor din sănătate, potrivit ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Pe parcursul celor opt săptămâni de şcoală faţă-în-faţă pentru unii elevi (februarie-martie) au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli.
Campania de „vaccinare şi testare pentru învăţare” se desfăşoară în parteneriat cu sindicatele din educaţie, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Asociaţiilor de Părinţi. „În cadrul campaniei, cei cinci secretari de stat din Ministerul Educaţiei vor fi prezenţi în fiecare judeţ, un nucleu mic cu prezenţă fizică format din conducerea inspectoratelor, autorităţi locale, iar inspectoratul va asigura participarea online a tuturor conducerilor şcolilor şi grădiniţelor din acest judeţ”, a anunţat marţi ministrul Sorin Cîmpeanu, la Digi 24. Specialişti din sănătate, medici şi cadre didactice de la universităţile de medicină din ţară, vor sprijini demersul ME. „În acest program vom fi asistaţi de către personal cu competenţe medicale pentru a explica necesitatea şi importanţa testării în şcoli (…) şi necesitatea vaccinării. Medicii vor intra online şi vor fi asiguraţi de universităţile de medicină şi farmacie; avem şi concursul Ministerului Sănătăţii, dacă se simte nevoia unor indicaţii suplimentare. De asemenea, vor fi discutate şi alte probleme specifice, precum modul de organizare a învăţământului remedial, plus alte probleme specifice fiecărui judeţ în parte”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Această campanie de informare se derulează după ce s-a constatat că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie) au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli. „Insuccesul major” a fost pus pe seama refuzului părinţilor de a permite testarea copiilor, considerată „traumatizantă”, precum şi a deficitului de cabinete şcolare.
Ministrul Sorin Cîmpeanu afirmă că doar 18% din şcolile din România au cabinete medicale, potrivit datelor ME, iar în acestea „medicul vine prin rotaţie: două zile într-o şcoală, două zile în altă şcoală”, neexistând „o disponibilitate continuă a personalului medical”. El a precizat că şcolile fără cabinet medical rămân în sarcina DSP, care are o reacţie de răspuns mai lentă şi nu trimite cadrul medical în timp util pentru a testa elevul în cadrul programului şcolar. „Nu este o obligaţie, dar încă o dată o spun: este important să generalizăm pe cât posibil această testare, pentru că fiecare astfel de pas, alături de vaccinare, de respectarea regulilor, creşte starea de siguranţă sanitară în şcoli, deci lasă educaţiei dreptul de a se derula în continuare cu prezenţă fizică (...). Eu, personal, dacă ar fi vorba de propriul copil, aş dori să aflu dacă este în regulă, dacă prezintă simptome sau dacă a fost contact direct cu un caz confirmat, eu aş dori să se întâmple chestia asta. Probele de exudat nu se recoltează de la începutul pandemiei, se recoltează de mult timp, de către personal medical calificat. Aici este problema. Este deficitară prezenţa acestor persoane în şcoli pentru a putea interveni rapid”, a subliniat ministrul.
Din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ s-au vaccinat până în prezent aproape jumătate. (O. N.)