Câmpiile verticale în pictura lui Valeriu Stoica
„Câmpiile verticale” este titlul sub care expoziția de pictură laică și religioasă a artistului plastic Valeriu Stoica a poposit la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, pentru mai bine de o lună (20 august - 22 septembrie 2019).
Participanții la vernisaj s-au bucurat de expoziția inspirată din izvoarele populare, din îmbinarea tradiției creștine cu cea cultă bisericească, ce a cuprins imagini iconografice bizantine, dar și lucrări care au avut ca temă edificii de cult a căror prezență fabuloasă o întâlnim în textele populare ce trimit la o mitologie creștină proprie spațiului românesc.
Apar pe pânzele lui Valeriu Stoica: Biserica Albă, biserici rupestre, biserici de brazi, iconostasuri portative, biserici pe roți, construcția unor temple mitice, primordiale, biserici scufundate, biserici arse și biserici dispărute. Prezentă a fost și ideea „omului profilat pe cer”.
La vernisaj, în deschidere a vorbit doamna Iulia Grumăzescu, din partea muzeului, apoi a urmat cuvântul profesionist al doamnei Doina Ișfănoni, critic de artă. Pentru ca imaginea câmpiei, verticale sau nu, să fie cât mai convingătoare, au recitat din creații proprii versuri la temă poeții: Daniela Micu, Daniela Șontică, Florin Ciocea și Florentina Loredana Dalian. Valeriu Stoica nu slăvește câmpia, unde-și are rădăcinile, doar prin intermediul picturii, ci și al poeziei. Actrița Doina Ghițescu ne-a convins, recitând două poezii din creația pictorului-poet, iar solista Ioana Marin a întregit tabloul artelor interpretând două melodii folclorice tradiționale.
Cuvântul de încheiere a aparținut pictorului, răspândind sensibilitate artistică și umană, modestie și bucuria creației. I-au fost aproape prieteni pictori, scriitori, dar și oameni iubitori de artă și de frumos. Evenimentul cultural a fost evocat la Radio TRINITAS, postul de radio al Patriarhiei Române, și la Televiziunea Română.
Pictorul Valeriu Stoica (n. 20 iunie 1952) a organizat în București între primele expoziții de icoane din țară, după căderea comunismului, cu lucrările realizate în perioada 1987-1990.
Din 2008, a început seria de expoziţii „Câmpiile verticale” pe care le definește drept „eseuri plastice construite pe tradiţii străvechi şi repere sacre”. Până acum a expus pe această temă în 2008 și 2009 la Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Judeţean Slobozia, Biserica de Lemn - Titan, Cercul Militar şi Galeria de Artă a Municipiului Bucureşti. A organizat expoziţii în aer liber cu lucrări proprii și ale altor colegi de breaslă pe creasta munţilor Făgăraş și Ciucaş, ulterior, șesurile revenind sub titlul „Câmpiile Bărăganului” și „Câmpiile profilate pe cer”.